Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Senatorul cărăşean se numără şi printre iniţiatorii proiectului prin care se simplifică procedura de adopţie, se dau bani în plus şi concediu de odihnă.

Propunerea legislativă a fost dezbătută în Senat, apoi în Parlamentul României, în 26 iunie 2019. Astfel, persoanele care vor să adopte un copil din centrele de plasament ar putea beneficia de noi avantaje fiscale şi de muncă, dacă proiectul legislativ iniţiat de senatorii Emanuel Gabriel Botnariu, Dorin Valeriu Vădulescu şi Narcis Ionuţ Chisăliţă va fi aprobat şi de preşedintele Klaus Iohannis. Modificările legislative, care ar putea stimula adopţiile făcute de persoanele singure, se regăsesc în Propunerea legislativă pentru modificarea art.50 din Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei.

Potrivit noii proceduri, cei care adoptă copii, indiferent dacă în cauză e vorba de o persoană singură sau de o familie, beneficiază de un concediu de acomodare și de indemnizația aferentă, valoarea lunară a acesteia fiind stabilită la 1.700 de lei. Totuși, persoanele singure care adoptă unul sau mai mulți copii s-ar putea bucura de o indemnizație cu o valoare mai mare decât cea din prezent, dar pentru o perioadă mai scurtă. În esență, documentul prevede, printre altele, că cei necăsătoriţi, care vor să adopte un copil, vor primi un concediu de acomodare mai scurt decât în cazul familiilor adoptatoare, dar vor beneficia de o indemnizație mai mare. Concret, persoanele singure vor putea beneficia de un concediu de acomodare de numai șase luni. În prezent, atât cei singuri, cât și familiile care adoptă un copil beneficiază de un concediu de acomodare de cel mult un an.

În ceea ce privește indemnizația aferentă concediului de acomodare, aceasta ar urma să fie calculată altfel decât în prezent. Indemnizația pe care o vor primi persoanele singure ce adoptă un copil va reprezenta 85% din media veniturilor nete obținute în anul anterior adopției. În momentul de față, indemnizația pentru aceste persoane este calculată în funcție de indicele social de referință (ISR) și are aceeași valoare cu cea destinată familiilor adoptatoare, și anume este 1.700 de lei, adică 3,4 ISR. Totuși, după cum se precizează în inițiativa legislativă, indemnizația de acomodare va fi plafonată. Concret, ea nu va putea fi mai mică decât indemnizația din prezent (1.700 de lei) și nici nu va putea depăși valoarea de 8.500 de lei. Propunerea legislativă trebuie însă promulgată de şeful statului şi publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Alexandra Gorghiu