REŞIŢA – Ideea aparţine unui profesor emerit italian care subliniază faptul că şi noi putem face paşii dezvoltării prin puterea exemplului.
Profesorul emerit Francesco Forte, de la Universitatea „La Sapienza“ din Roma a susţinut, vineri, 19 iunie, sub cupola Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, o conferinţă publică pe tema creşterii economice în conformitate cu teorema lui Coase, care este validată şi astăzi, după 55 de ani.
„Avem onoarea să-l avem la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa pe dl profesor Francesco Forte, de la Universitatea «La Sapienza» din Roma. Acesta a lucrat şi a publicat împreună cu profesori care au obţinut Premiul Nobel în economie, a fost apropiat de nume sonore în economia mondială, dar a fost şi practician, pentru că a fost ministru al Finanţelor în Italia. Motiv pentru care experienţa sa este importantă pentru noi ca şi ţară, ca şi comunitate locală, şi este un prim pas făcut în colaborarea ulterioară pe care ne-o dorim alături de dl profesor Forte“, a declarat conf.univ.dr. Marius Miloş, din partea gazdelor.
În deschiderea evenimentului, profesorul italian ne-a declarat: „Voi realiza o prezentare a cărţii economistului Ronald Coase, care a obţinut Premiul Nobel pentru economie, când avea undeva în jurul vârstei de 100 de ani, cu cinci ani în urmă. A scris alături de un economist din China o carte intitulată «Cum a reuşit China comunistă să devină capitalistă». Voi prezenta această carte pentru că am fost prieten cu Roland Coase, din urmă cu jumătate de veac… A început în urmă cu 50 de ani, când discutam teorema cu care a obţinut Premiul Nobel. Cartea este foarte interesantă pentru că explică tranziţia Chinei într-un mod util şi celorlalte ţări fost comuniste. Vederile lui Roland Coase au fost aplicate Chinei, unde el a fost cunoscut dintr-un motiv, chiar la începutul perioadei de tranziţie: a fost unul dintre puţinii economişti ai Vestului traduşi în limba chineză. Celelalte cărţi traduse în chineză în perioada finală a anilor ’70 şi în anii 80, au fost două ale lui Adam Smith, «Avuţia naţiunilor» şi «Teoria siguranţei morale». Roland Coase a fost un admirator al toeriei lui Adam Smith şi a fost invitat să susţină conferinţe în China. Cu aceste ocazii şi-a manifestat intenţia de a scrie această carte alături de un tânăr cercetător chinez, şi la care au lucrat mai bine de zece ani. Desigur, a putut vedea transformările finale ale Chinei, din ultima perioadă. Am prezentat această carte la Milano, în Italia, în traducere simultană în italiană, alături de originalul în engleză, dar Roland se stinsese din viaţă cu trei luni mai devreme. Locuia pe atunci destul de aproape de mine, la graniţa dintre Italia şi Franţa, aproape de Monte Carlo. Sper ca această prezentare să fie utilă nu doar pentru studenţii economişti, ci şi oamenilor în sens general, interesaţi în transformarea României, urmând exemplul altor ţări unde dictatura a fost una dintre cele mai severe“.
Francesco Forte a vorbit cu nostalgie, a zâmbit la amintirea unei prietenii care a rupt bariera deceniilor, şi a subliniat ideea de încredere în puterea de schimbare prin exemplu.