Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – 22 de controale şi amenzi de peste 12.000 de lei, în urma verificărilor efectuate de inspectorii cărăşeni de muncă.

Numărul accidentelor mortale este în scădere, cel puţin asta arată analiza acţiunilor de control desfăşurate între anii 2010 şi 2013, dar şi statisticile Inspecţiei Muncii referitoare la incidentele de muncă produse în domeniul construcţiilor. Totuşi, o analiză a evenimentelor soldate cu incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau decesul victimelor, din toate domeniile de activitate din economia naţională, plasează sectorul „construcţii de clădiri“, în care activează 8,06 % din lucrătorii din economia naţională, pe primul loc ca număr de accidentaţi în muncă şi pe locul doi pentru gravitatea accidentelor de muncă.

Numărul de accidente de muncă înregistrat, dar şi gravitatea acestora, a fost factorul determinant pentru continuarea şi intensificarea acţiunilor de monitorizare şi verificare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi asupra modului în care sunt implementate de către angajatori măsurile de securitate şi sănătate la locul de muncă. Prin urmare,

Inspectoratul Teritorial de Muncă al Judeţului Caraş-Severin a efectuat 22 de controale în cadrul unei campanii derulate în trimestrul doi din acest an, şi a aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 12.500 de lei. În urma verificărilor, s-au constatat 38 deficienţe, pentru care s-au dispus măsuri ferme de remediere a acestora.

Deficienţele constatate fac referire la asigurarea măsurilor de securitate pentru lucrările executate la înălţime pe schele, instruirea lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, întocmirea instrucţiunilor specifice pentru activităţile desfăşurate, asigurarea măsurilor de prim-ajutor, prin desemnarea şi instruirea personalului necesar“, a explicat inspectorul-şef al ITM Caraş-Severin, Eugenia Mihăescu.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu