Caraş-Severin, Romania

Fotoliile consilierilor judeţeni au fost ocupate luni de reprezentanţii locali ai comunităţilor de romi din Caraş-Severin, care au luat parte la o întrunire desfăşurată sub genericul „Romi azi, ieri, mâine“.

Romi, politică şi alte subiecte

Iniţial, subiectele propuse spre discuţie de Daniel Grebeldinger, preşedintele Asociaţiei Nevo Parudimus, unul dintre organizatori, au fost despre sănătate, educaţie, locuinţe, locuri de muncă şi… „puţină politică“. Numai că, lucrurile au stat total invers, discutându-se multă politică şi câte puţin din restul. Asta în condiţiile în care la nivelul judeţului Caraş-Severin nu există nici un primar, consilier local sau judeţean de etnie romă care să fi candidat din partea Partidei Romilor Pro Europa. Au fost totuşi date şi exemple de romi care au reuşit. Este vorba despre Elena Moise, primar la Dognecea, Bran Şain, inspector la Primăria Băile Herculane şi Gheorghe Manda, inspector şcolar.

Romi prinşi între sărăcie şi orgolii

Şi din nou… unii romi îşi duc traiul de pe o zi pe alta, alţii se ceartă pentru funcţii, unii caută prin gunoaie, alţii râvnesc la posturi în administraţiile locale. Aşa cum au şi recunoscut, cea mai mare problemă a lor este neasumarea etniei, însă se pare că nici orgoliile nu-i lasă să vadă mai departe de o funcţie sau de o poziţie politică. „Întâlnirea a fost concepută special pentru a marca şi în alt mod Ziua Internaţională a Romilor. Din păcate, nu putem găsi soluţii pentru că există bariere puse de noi între noi. Asumarea identităţii este poate cea mai gravă problemă a etniei noastre“, spunea Gheorghe Manda, prim-vicepreşedintele Partidei Romilor Pro Europa Caraş-Severin şi inspector pentru problemele romilor în cadrul ISJ Caraş-Severin. Până la urmă, după ce s-au certat şi pentru alte probleme, liderii romilor din judeţ au plecat acasă… aşa cum au venit!

Anca Preda