Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Camera de Conturi Caraș-Severin a dat publicității Raportul privind finanțele publice locale pe anul 2015 la nivelul județului. Deficiențele constatate de auditorii Camerei de Conturi au fost publicate ca urmare a acțiunilor de audit și control la 88 de entități publice din Caraș-Severin. Vă reamintim că s-au constatat abateri și nereguli în valoare de peste 360 de milioane de lei la cheltuirea banului public al județului.

La 0 lei venituri suplimentare, Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat a Județului Caraș-Severin (activitatea proprie), apare cu prejudicii de 5,157 milioane de lei și cu abateri financiar – contabile de aproape 29 de milioane de lei. La secțiunea „explicații succinte privind abaterea“, apar neconcordanțe între evidența contabilă analitică și cea sintetică în valoare de peste 5,4 milioane de lei, neînregistrarea în evidența contabilă a unor active fixe transferate de peste 4,7 milioane de lei sau neînregistrarea în evidența contabilă a rezultatelor operațiunii de reevaluare/evaluare a unor bunuri din patrimoniul public de peste 18,5 milioane de lei. Alte probleme găsite de Curtea de Conturi se referă la efectuarea de plăți pentru servicii de curățenie în anii 2014-2015, fără documente justificative care să confirme prestarea serviciilor respective în valoare de 428.000 de lei sau efectuarea de plăți pentru servicii de pază în perioada 2013-2015, fără documente justificative care să confirme prestarea serviciilor respective de 885.000 de lei.

O secțiune aparte, cu peste 1,3 milioane de lei prejudicii estimate se referă la lucrările privind drumurile. Astfel, pentru unele drumuri județene au fost contractate și achitate servicii de deszăpezire la tarife mai mari, comparativ cu aceleași servicii achitate în urma parcurgerii procedurii de licitație în perioada imediat următoare prestării serviciilor respective (314.000 de lei suma estimată a abaterii), pentru drumurile județene încadrate în zona 2 Bocșa, pentru perioada 15.11.2014 – 15.03.2015 au fost acceptate la plată și achitate situații de plată reprezentând activitate de iarnă în care, aferent articolului muncitori calificați + necalificați (inclusiv șoferi și deservenți utilaje), s-a înscris un număr de ore mai mare decât cel care rezultă din jurnalele activității întocmite de prestator (abatere de 327.000 de lei), acceptarea la plată și decontarea unor situații de lucrări de refacere a îmbrăcămintei bituminoase la drumuri județene pentru care nu au fost întocmite procese verbale de recepție (716.000 de lei).

Alte sume importante identificate sunt urmare a altor abateri, cum ar fi acceptarea în anul 2014 la plată și decontarea unor situații de lucrări de refacere a îmbrăcămintei bituminoase la drumuri județene pentru care nu au fost întocmite procese verbale de recepție (un milion de lei); acceptarea la plată și decontarea unor situații de lucrări în anul 2014 pentru refacere drumuri județene calamitate pentru care nu a fost întocmit procesul verbal de recepție prevăzut de normele legale (723.000 de lei); în anul 2013 au fost efectuate plăți aferente unor lucrări de întrețineri și reparații la drumuri județene, pentru care documentele întocmite, începând cu contractarea și până la recepționarea lucrărilor nu s-au desfășurat într-o ordine cronologică (336.000 de lei).

Printre măsurile dispuse și recomandările formulate de Camera de Conturi se numără extinderea verificărilor asupra tuturor activelor fixe înregistrate în evidența contabilă și tehnicooperativă a Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat a Județului Caraș-Severin, în vederea identificării tuturor situațiilor în care au fost transferate active fixe care nu au fost scăzute din evidență. De asemenea, s-a dispus recuperarea de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin a sumelor achitate din fondurile entității pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, care potrivit normelor legale se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Pentru toate lucrările neexecutate, se va stabili întinderea prejudiciului și se vor lua măsuri de recuperare integrală a acestuia, potrivit normelor legale în vigoare.