Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă în evidenţele oficiale numărul şomerilor tot scade, în mod paradoxal, rata şomajului a crescut.La sfârşitul lunii noiembrie 2012, în judeţul Caraş-Severin erau înregistraţi 6.394 de şomeri (reprezentând 1,3% din numărul total de şomeri pe ţară), în creştere cu 5,4% faţă de luna octombrie 2012, şi cu 4,3% în scădere faţă de luna noiembrie 2011 (6.681), se arată într-o situaţie întocmită de către Direcţia Judeţeană de Statistică, pe baza datelor centralizate de către AJOFM.

Per ansamblu, analizând cifrele înregistrate de-a lungul celor doi ani, acesta arată o scădere a numărului de şomeri în 2012, faţă de anul precedent. Însă în fiecare an, şomajul înregistrează o curbă, cu cote ridicate în primele şi ultimele luni ale anului, în scădere spre lunile de vară.

Din numărul total de şomeri înregistraţi la sfârşitul lunii noiembrie 2012, femeile reprezintă 42,6%. Rata şomajului înregistrată în judeţul Caraş-Severin la sfârşitul lunii noiembrie 2012 a fost de 5,4%, faţă de 5,3% la sfârşitul lunii noiembrie 2011. La nivel naţional, rata şomajului înregistrată la sfârşitul lunii noiembrie 2012 a fost de 5,4%, iar la sfârşitul lunii noiembrie 2011 s-a înregistrat 5,1%“, se mai arată în documentul citat.

La o primă vedere, ar putea părea puţin bizar faptul că, deşi în noiembrie 2012 erau mai puţini şomeri decât în 2011, rata şomajului era mai mare. Situaţia a fost însă provocată de faptul că AJOFM a raportat numărul de şomeri la altă populaţie activă, după cum ne-a explicat Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al Agenţiei. Cu alte cuvinte, numărul oficial al şomerilor a scăzut, însă populaţia activă a judeţului a înregistrat o scădere mai alertă. Astfel, deşi şomerii sunt mai puţini, ponderea lor în rândul populaţiei active rămase este mai mare…

Antoniu Mocanu