Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pe primele locuri privind investiţiile străine directe se află, ca număr de firme şi valoare a capitalului, Germania.

În fiecare lună, între două şi şase firme nou înmatriculate în județ sunt reprezentate de către administratori cu domiciliul sau rezidenţa în alte state. Datele centralizate de către Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin arată că, la finalul anului trecut, funcţionau 627 de firme cu aport de capital străin.

După forma juridică aleasă, 614 sunt societăţi cu răspundere limitată (SRL), 12 sunt societăţi pe acţiuni şi una este societate în comandită simplă. Situația statistică a societăților cu participare străină la capital, pe ţări, după numărul de firme, situează pe locul întâi Germania, cu 154 de agenţi economici, după care urmează Italia (116 firme), Austria (101), Franţa (31), Spania (25), Belgia (17), Elveţia (17), Serbia (17), Cipru (14), SUA (13) şi Moldova (11). Doar şapte state de pe glob au câte o singură firmă reprezentantă în Caraş-Severin. Topul creat ad-hoc de către Oficiul Registrului Comerţului arată că în judeţul nostru funcţionează firme din 41 de ţări ale lumii.

Instituţia a creat şi o situație statistică a societăților cu participare străină la capital, pe ţări, după valoarea capitalului social. Şi în situaţia statistică organizată după valoarea capitalului social infuzat în judeţul nostru, tot Germania ocupă primul loc, cu peste 352 de milioane de lei, urmată de Luxemburg (aprox. 330 de milioane de lei), Cipru (177 milioane), Austria (21), Elveţia (14), Italia (11), Franţa (7), Danemarca (6), Insulele Virgine Britanice (unde o singură firmă are un aport la capitalul social de 2,3 milioane de lei) şi Australia (1,7 milioane).

La celălalt capăt al topului se află Bosnia-Herţegovina, Serbia-Muntenegru, Pakistan, fosta Iugoslavie, Bulgaria, Macedonia, Egipt, Israel, Muntenegru şi Slovenia. Cea mai mare parte a străinilor s-au orientat spre mediul urban al judeţului pentru a stabili sediul firmei. Mai exact, cele mai multe se regăsesc în Reşiţa (215), iar celelalte sunt în Caransebeş (90), Oraviţa (39), Bocşa (37), Oţelu Roşu (27), Anina (11), Băile Herculane (şapte) şi Moldova Nouă (şase). Celelalte 195 au sediul în mediul rural şi datele preliminarii ale instituţiei arată că Buchin şi Berzovia întrec câteva oraşe pe acest segment al topului.

Un ultim aspect al studiului efectuat de ORC îl reprezintă situația statistică a societăților cu participare străină la capital după obiectul principal de activitate. Primul loc în preferinţele străinilor îl ocupă „Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase“ cu 30 dintre firme, după care urmează construcţiile (26), transporturi (25), imobiliarele (20), alimentaţie publică (18), plasare forţă de muncă (17), producţia de energie electrică (16), dar există şi activităţi „de nişă“ pentru ochiul neavizat, respectiv lucrări de geniu, intermedieri în comerţ, activităţi recreative, curăţenie a clădirilor sau chiar arhitectură sau pompe funebre.