Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Se ştie că, de sărbători, mesele românilor sunt încărcate cu bucate, fel de fe. Un astfel de festin costă cel puţin 500 de lei.

O săptămână şi o zi ne mai despart de Crăciun, iar multe gospodine au intrat deja în febra cumpărăturilor. Ca în fiecare an, cel mai căutat cadou înainte de Crăciun este… porcul. Dacă doriţi să-l cumpăraţi direct de la ţăran, un porc de aproximativ 100 de kilograme poate costa între 800 şi 1.000 de lei. Pe lângă aceşti bani veţi fi nevoiţi să mai daţi încă 100 de lei pentru sacrificarea şi tranşarea lui. Dacă nu vă permiteţi sau nu doriţi să cumpăraţi un porc întreg, în carmangerii şi în marile magazine veţi găsi toate cele necesare pentru ca de pe masa de sărbători să nu vă lipsească cârnaţii, caltaboşii, toba, şoricii şi alte preparate tradiţionale. Să vedem însă cât trebuie să cheltuim pentru a gusta din toate aceste bunătăţi.

Tarifele preparatelor şi a cărnii de porc diferă în funcţie de magazin. Astfel, kilogramul de pulpă degresată are preţuri cuprinse între 17 şi 17,90 de lei, în timp ce cea cu slănină şi şoric este ceva mai ieftină, cu preţuri între 14,50 şi 14,90 de lei. Kilogramul de ceafă costă între 19,80 şi 21,50, iar cel de cotlet între 21 şi 22 de lei. Dacă doriţi să vă preparaţi singuri cârnaţii pentru Crăciun, atunci trebuie să ştiţi că un kilogram de CPL (carne specială pentru cârnaţi) costă între 14 şi 15,50 de lei, în timp ce în carmangerii kilogramul de cârnaţi gata afumaţi se vinde cu 19,90 – 26 de lei. Kilogramul de cotlet şi muşchiuleţ afumat costă 25 de lei, iar cel de caltaboşi – 16,50 de lei. Cei care nu sunt nici tradiţionalişti şi nici nu se împacă cu preparatele din porc, pot opta pentru carnea de pui sau de curcan. Să nu credeţi însă că veţi face prea multă economie, căci kilogramul de pulpe de pui ajunge la 15,50 de lei, cel de piep de pui la 22 de lei, în timp ce un curcan de şapte – opt kilograme costă câteva sute bune de lei.

Pentru a vă impresiona oaspeţii de Crăciun cu bucate delicioase, veţi cheltui cel puţin 500 de lei, căci, nu-i aşa, de pe masă nu pot lipsi cozonacii, torturile ori prăjiturile, şi nici băuturile răcoritoare sau cele alcoolice. Excludem aranjamentele pentru decorarea mesei, pe care veţi plăti atât cât vă ţine punga.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu