Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Florarii şi-au expus marfa încă de la primele ore ale dimineţii, şi asta pentru că începutul şi sfârşitul de an şcolar reprezintă întotdeauna pentru comercianţii de flori o gură proaspătă de oxigen.

Pentru ziua de 12 septembrie aceştia au muncit toată noaptea de duminică dar, spun ei, efortul a meritat. „Am avut vânzări bune, asta şi pentru că ne-am pregătit din timp, iar preţurile au fost pentru toate buzunarele. Am avut cerere mare pentru crini şi trandafiri, dar şi pentru orhidee“, ne-a spus vânzătoarea Silvia Caragia.

Cele mai ieftine au fost şi anul acesta crizantemele şi garoafele, de altfel, şi cele mai cumpărate flori. Astfel, firul de crizantemă se vindea luni-dimineaţă cu 5 lei, iar cel de garoafă cu 6 lei. În prima zi de şcoală, în florării buchetul de crini se vindea cu 15 lei, iar cel de gladiole cu 10 lei. Deşi mai scump cu 3 lei decât crizantema, trandafirul a fost la mare căutare, la fel şi orhideea. Ce-i drept, puţini părinţi şi-au permis să scoată din buzunare 38-49 de lei pentru un ghiveci cu orhidee sau 15-33 de lei pentru un buchet de trandafiri.

„Cel mai bine s-au vândut buchetele de crizanteme, cele de garoafe şi crinii imperiali. Au fost şi mămici care au cumpărat doar câte un fir de trandafir, pentru că reşiţenii nu au venituri mari, iar dacă în casă sunt câte doi-trei copii, este greu pentru un părinte să se descurce la începutul şcolii. Oricum, faţă de zilele obişnuite, când vânzările sunt destul de slabe, căci cu omul şi cu florile este greu de lucrat, azi (n.r. – ieri, 12 septembrie), am avut încasări bune. Am fost puţini luaţi pe nepregătite, deoarece la prima oră a dimineţii nu am avut suficiente buchete pregătite, aşa că am pierdut câţiva clineţi, şi am rămas cu multă marfă nevîndută“, ne-a spus vânzătoarea unei florării din centrul Reşiţei.

Roxana Nafiru

Adaugă comentariu