Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Animalele, preluate din parcul zoologic reşiţean, şi-au găsit adăpostul într-o rezervaţie braşoveană.

Lucrările de modernizare a Grădinii Zoologice „Prof. Ion Crişan“, finalizate la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, au lăsat pe dinafară doi dintre urşi, în vreme ce alţi trei primiseră un acoperiş nou. În noul adăpost au fost mutate două ursoaice şi puiul uneia dintre ele, iar în vechiul au rămas un mascul şi o femelă gestantă. Aceasta din urmă nu a putut fi mutată pentru că, potrivit administraţiei spaţiului, ar fi existat riscuri pentru sarcină, iar masculul a rămas în vechiul adăpost tocmai pentru a se evita suprapopularea grădinii zoologice reşiţene.

Parcul zoologic cuprinde un număr de 22 de adăposturi pentru animale, nou construite, spaţiul destinat urşilor cuprinzând două boxe cu suprafaţa de 53,47 mp şi un ţarc exterior cu suprafaţa de 1.048 mp, prevăzut cu gard electric de protecţie.

La finele lunii mai, din cauza numărului mare de urşi, aleşii urbei au decis să aprobe o hotărâre de consilui care să permită înstrăinarea acestora, fie prin vânzare, fie prin donaţie. Într-un final, exemplarele care au plecat de la Reşiţa spre Braşov au fost donate.

„Comisia, numită în baza prevederilor HCL nr. 167/2014, a decis ca unele exemplare de urs să fie donate Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor «Milioane de prieteni». În urma corespondenţei purtate, s-a stabilit ca asociaţia să preia ursoaica de 18 ani şi puiul şi să castreze masculul, în vederea mutării acestuia în adăpostul nou construit. În prezent, în colecţia de animale a Grădinii Zoologice «Prof. Ion Crişan» din Reşiţa se regăsesc patru exemplare de urs brun, toate aflate în adăposturile nou construite, aşa cum erau la data realizării proiectului tehnic, respectiv: un mascul în vârstă de 14 ani, o femelă de 11 ani, o femelă în vârstă de 14 ani şi un pui-femelă în vârstă de un an şi cinci luni“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu