Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este unul dintre cazurile hilare de etichetare semnalate în urma prezentării neregulilor sancţionate de Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Caraș-Severin.

În cadrul şedinţei lunare a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, desfăşurată miercuri, 25 septembrie 2019, comisarul şef adjunct – Regiunea de Vest, ing. Isabelle Camelia Scorobete, a prezentat rezultatele verificărilor efectuate în perioada 01.07-31.08.2019 în unităţile de alimentaţie publică şi în magazine, referitor la respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor. Cu acest prilej a fost semnalat şi pus în discuţie un caz hilar referitor la etichetele neconforme, subiect frecvent mediatizat. Este vorba de o practică comercială incorectă găsită de inspectori. De pildă, pe un sac de 5 kg de cartofi etichetat „cartofi din Ţara Făgăraşului“, se poate remarca faptul că pe spate se specifică ţara de provenienţă, respectiv „Made în France“.

Comisarul şef adjunct a explicat că „în toate supermarketurile există această practică comercială incorectă care, chiar dacă este sancţionată de fiecare dată cu amendă şi cu oprirea întregului lot de la comercializare, continuă. Cât priveşte substanţele nocive din anumite produse, ar trebui dată o lege prin care operatorii economici să fie obligaţi să pună la raft aceste specificaţii, astfel încât cumpărătorii să fie avertizaţi“.

Dacă micii comercianţi sunt atenţi să nu repete de trei ori aceeaşi greşeală, pentru a nu le fi închisă unitatea şi să nu-i usture amenzile, pentru marile lanţuri de magazine, amenzile sunt nesemnificative, întrucât profitul e mai mare decât amenda, în plus, pentru un singur produs nu se poate închide un supermarket. S-a discutat şi despre încărcătura de pesticide din fructele care se comercializează în supermarketuri, fiindcă provenienţa este diversă sau necunoscută, operatorii economici neavând nici un certificat care să ateste ce tratamente au fost aplicate. De asemenea, la fel de îngrijorătoare şi greu de rezolvat este problema concentraţiei mari de metale grele din peştele comercializat sau a stratului gros de gheaţă în cazul peştelui congelat, semnalată şi de cotidianul nostru cu ceva timp în urmă.

Despre controalele efectuate, Isabelle Scorobete a mai precizat: „În Registrul Unic se vede de câte ori s-a făcut control la operatorii economici. Controalele se efectuează mai întâi la supermarketurile din marile lanţuri de magazine şi de fiecare dată găsim nereguli. De pildă, la raft este afişat un preţ, iar la casă altul, e o politică internă. De fiecare dată când ieşim din supermarket e imposibil să nu fi găsit ceva. Mai rar însă când la casă, preţul produsului e mai mic decât la raft, asta din cauză că angajaţii nu schimbă preţurile. E destul de complicat să ţinem situaţia sub control sută la sută, iar asta e valabil şi în cazul băncilor, telefonie, ş.a., nu doar la magazine. Se aşteaptă o lege în care e stipulat că a doua oară când agentul economic este găsit cu aceeaşi neregulă va fi sancţionat. Dacă după trei controale efectuate la un operator economic sunt găsite aceleaşi greşeli, închidem unitatea respectivă până la remedierea lor. Nu o să închidem toţi operatorii din judeţ, dar temporar, da. Oamenii înţeleg, chiar nu au o problemă în acest sens, ei recunosc că au greşit, de aceea nici nu contestă amenzile. Poate sunt zece amenzi contestate pe an, asta din peste 3000“.

Potrivit informaţiilor prezentate în material, în luna iulie 2019 au fost efectuate 34 acţiuni de control în urma cărora au fost aplicate patru avertismente şi 20 de amenzi contravenţionale în cuantum total de 121.000 lei. De asemenea, s-a aplicat măsura opririi temporare de la comercializare pentru o cantitate de produse de 10 kg şi valoare totală de 80 lei şi măsura de oprire definitivă şi retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu abateri în cantitate de 314,75 kg şi valoare de 2241,23 lei, dispunându-se totodată şi măsura opririi temporare a prestării serviciilor de alimentaţie publică până la remedierea deficienţelor constatate la patru operatori economici.

La unităţile de alimentaţie publică verificate au fost întocmite 13 de documente de control, din care trei PVC-uri şi zece PVCC-uri prin care s-au aplicat două avertismente şi opt amenzi contravenţionale în cuantum total de 51.000 lei, dispunându-se aplicarea măsurii opririi temporare a prestării serviciilor de alimentaţie publică până la remedierea deficienţelor constatate la patru operatori economici. S-a mai dispus măsura de oprire definitivă de la utilizare şi retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu abateri în cantitate de 152,05 kg şi valoare de 1232 lei. La unităţile de comercializare verificate au fost întocmite 21 de documente de control, din care şapte PVC-uri şi 14 PVCC-uri, prin care s-au aplicat două avertismente şi 12 amenzi contravenţionale în cuantum total de 700.000 lei. S-a aplicat măsura opririi temporare de la comercializare pentru o cantitate produse de 10 kg în valoare totală de 80 lei şi măsura de oprire definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu abateri în cantitate de 162,70 kg şi valoare de 1009,23 lei şi s-a dispus măsura de încetare sau instituirea procedurilor legale corespunzătoare pentru încetarea practicilor comerciale incorecte la un operator economic.

Alexandra Gorghiu