ANINA – Iar cel de la Bozovici prea slab. Aşa că bosniacii au renunţat la a mai face afaceri cu Anina şi Bozovici.
Jurnal CS a scris că în luna ianuarie a acestui an, 1500 de tone cu cărbune din Anina au fost trimise pentru probe în Bosnia, la o termocentrală de acolo. Primarul Gheorghe Românu avea speranţe că bosniacii vor achiziţiona cele aproape 150.000 de tone existente în depozitul de reziduuri miniere identificate la suprafaţă, în curtea unei foste fabrici din oraş. Numai că răspunsul celor din Bosnia a venit. Nu vor cumpăra cărbunele din Anina pentru că este prea tare. Probele au dat o putere de 3600 kilocalorii, iar termocentrala are nevoie de cărbune cu putere de 2400 kilo calorii. În plus, bosniacii voiau să cumpere şi reziduuri de la Bozovici, însă erau prea slabe caloric, iar combinaţia reziduurilor din Anina şi Bozovici nu ar duce nicăieri. Deci, contractul cu Bosnia-Herţegovina a picat.
„Poate că e mai bine aşa pentru că nu l-am fi putut vinde la valoarea lui reală. Voiau să plătească mai puţin pe tonă, ori el merită vândut cu 100 de lei pe tonă. Însă, nu îmi pierd speranţa. Pentru că un alt investitor şi-a manifestat intenţia de a exploata. Este investitor român, dar are piaţă de desfacere în străinătate, deocamdată nu vă pot da detalii. Pe lângă asta, cei de la Termocentrala Mintia au cerut din nou să facă probe. Aşteptăm.“ ne-a declarat primarul Aninei, Gheorghe Românu.
În vederea încheierii unui contract de livrare către potenţiali cumpărători, autorităţile locale au făcut mai multe demersuri şi au trimis cantităţi importante pentru probe. Depozitul din curtea fostei fabrici de cherestea din Anina ocupă mai bine de trei hectare şi s-a format prin depunerea resturilor de cărbune rămase în urma exploatării. Primarul Gheorghe Românu estima că este vorba despre circa 150.000 de tone de reziduuri ce au fost evaluate la peste 3,5 milioane de euro. Ca atare, exploatarea depozitului ar dura aproximativ doi ani, după care terenul va fi ecologizat.