Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Momentul festiv al deschiderii celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Internaţional „Porţile Poeziei“ s-a desfăşurat în prezenţa oficialităţilor joi, 23 mai 2019, în sala de şedinţe a Palatului Administrativ.

Poeţi importanţi ai momentului din 13 ţări au fost întâmpinaţi de oficialităţile judeţului, în cadrul ceremoniei de deschidere a festivalului fiind decernat şi premiul de prietenie şi poezie, care în acest an merge pentru a doua oară în Japonia. Dacă la prima ediţie acest premiu i-a fost acordat poetei japoneze Kayoko Kamasaki, în 2019 i s-a decernat poetei Rie Goto, tot din Japonia, care emoţionată, a declarat: „Mă bucură în mod deosebit faptul că am venit aici, fiindcă m-am întâlnit cu diverse lumi, fiindcă fiecare este o altă lume. Pe lângă aceasta, poeţii invitaţi sunt, într-adevăr, artişti polivalenţi, fie pictează, fie cântă, de aceea mă bucur să fiu aici, fiindcă fiecare este, în parte, o altă lume. Sunt recunoscătoare pentru bucuria pe care mi-aţi făcut-o, bucurie pe care putem să ne-o dăm unii altora, căci, unde ne mai putem întâlni să ne bucurăm împreună!? Este o fericită ocazie să ne bucurăm împreună“.

Festivalul a fost deschis de directorul festivalului, poeta Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Caraş-Severin, care a solicitat un moment de reculegere pentru poetul Nicolae Dumitru Vlădulescu, plecat spre zări mai albastre în toamna anului trecut, şi care a fost aproape nelipsit de la niciun festival, asigurând în repetate rânduri prezentările şi unele traduceri. Ea a mulţumit oficialităţilor pentru prezenţa lor la momentul festiv al deschiderii festivalului şi, mai ales, pentru susţinerea lui, exprimându-şi recunoştinţa, pentru sprijinul financiar şi logistic, tuturor partenerilor implicaţi în organizarea festivalului. De asemenea, ea a mulţumit poeţilor străini invitaţi că şi-au plătit singuri drumul: „Se întâmplă a noua oară acest festival, care a început ca un proiect de inimă. Spun asta pentru că nu ne-a dat nimeni această sarcină şi nici nu ne-a cerut să facem acest festival în care să arătăm ceva deosebit. Acest ceva deosebit este o matrice a unei culturi, o matrice culturală unică, irepetabilă. Dacă noi nu vom fi atenţi, ea s-ar putea să nu se descopere, în întreaga ei frumuseţe şi valoare şi unicitate, spre alte zări. Sunt deosebit de recunoscătoare tuturor participanţilor, care vin de peste tot din lume, fiindcă ăşi suportă costul drumului. Dacă nu şi-ar fi suportat acest cost, am recunoscut la toate ediţiile, nu am fi putut organiza acest festival“.

Onorat să se reîntălnească cu unii dintre participanţii la ediţiile anterioare, preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, a subliniat: „Mă bucur că Liubiţa Raichici reuşeşte să păstreze acest festival, unul dintre cele mai importante festivaluri de gen de la noi din ţară, fiindcă puţine judeţe se pot lăuda cu un astfel de festival, organizat la un asemenea nivel. Pe lângă manifestările dedicate acestui festival, ea a cuprins în program şi câteva vizite la monumente istorice, o vizită pe Clisura Dunării, seri cu muzică clasică sau cu muzică populară din judeţul nostru, prin aceste manifestări reuşind să promovăm judeţul Caraş-Severin, unul dintre cele mai frumoase judeţe din România, cum ne place nouă să spunem de fiecare dată, aceasta fiind o caracteristică a noastră, a bănăţenilor din Banatul de Munte, fala, mândria, ne lăudăm cu frumuseţile pe care Dumnezeu ni le-a dat“.

Reprezentatul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionela Kovacs – consilier cabinet secretar de stat – MCIN a spus că este o bucurie pentru ea să se reîntoarcă acasă, la Reşiţa, pentru a susţine din partea ministerului acest festival: „Ministerul, prin menirea sa, are datoria de a susţine actul artistic, indiferent de forma lui de manifestare. Se deschide la Reşiţa o poartă spre suflet, pentru că poezia este acea formă de manifestare a sufletului, este acea lacrimă pe care ochiul nu o varsă, este acel strigăt pe care sufletul, prin vers, şi-l exprimă“.

Invitat la deschiderea festivalului şi bucuros că ţara sa este reprezentată de o echipă însemnată de artişti-poeţi, consulul general al Republicii Serbia la Timişoara, Excelenţa Sa Vladan Tadic, a adresat, la rândul său, felicitări organizatorilor: „Consider că este un eveniment mare pentru Reşiţa şi pentru judeţul Caraş-Severin, fiindcă a reuşit să unească mai toate continentele lumii. Pe lângă relaţiile foarte bune de prietenie între cele două popoare, şi culturale şi economice, eu cred că, de fapt, cultura este cea care le poate îmbunătăţi şi mai mult“.

Din partea Uniunii Scriitorilor din România, preşedintele Filialei Timişoara, prov. univ. dr. Cornel Ungureanu, a precizat că nu întâmplător Cenaclul „Semenicul” din Reşiţa împlineşte în acest an 70 de ani de la fondare, exact când Filiala Timişoara a USR aniversează şi ea, tot 70 de ani, ca dealtfel toate filialele din ţară, acest fapt demonstrând că Reşiţa se află sub semnul poeziei de 70 de ani: „În anii 1960, Reşiţa a devenit oraşul poeţilor, în loc de „Cetatea de foc“ era „Oraşul cu poeţi“. În urmă cu mai puţini ani, după festivalurile de poezie, după aceste întâlniri extraordinare, Reşiţa a trăit sub semnul poeziei, într-un timp când lumea fuge de cultură, de dimensiunile spirituale ale vieţii. A ne întâlni aici înseamnă, practic, o revanşă, un fel de a vorbi în numele poeziei. Liubiţa este o mare poetă şi i-a apărut la Editura Academiei un volum de sinteză extraordinar «Faţa plânsă a balcanităţii», o istorie pe care n-am trăit-o sub semnul bucuriei de a fi. «Faţa plânsă a balcanităţii» numeşte un itinerar din preajmă. Itinerariile pe care le parcurg invitaţii vorbesc despre o Românie frumoasă, despre un ţinut nemaipomenit, despre o mănăstire unică, despre drumuri pe apă, despre întâlnirea cu un loc unde a fost Eminescu, nu faţa plânsă a balcanităţii, există şi ea, dar şi bucuria de a fi în acest loc, la aceste întâlniri, care pot vorbi frumos, sub semnul poeziei, despre lumea de azi“.

Au mai susţinut discursuri impresionante reprezentanţii partenerilor de festival, care au adresat cuvinte de bun venit oaspeţilor: reprezentata CEZ Grup România, principalul susţinător financiar al festivalului încă de la prima ediţie, din partea Fundaţiei Activity, Nadia Potoceanu şi reprezentantul Episcopiei Caransebeşului. De asemenea, abia ieşit dintr-o şedinţă, prefectul judeţului, Matei Lupu, le-a urat invitaţilor o şedere plăcută în Caraş-Severin, iar medicul Romeo Dumitrescu s-a adresat oaspeţilor străini în limba engleză.

Seara, la Palatul Cultural a avut loc meetingul internaţional de poezie, cu participarea poeţilor din străinătate şi din Reşiţa, şi un program artistic. În cursul zilei de vineri, 24 mai 2019, programul festivalului cuprinde deplasarea la Oraviţa şi la Moldova Nouă, unde vor fi vizitate obiective culturale şi istorice de patrimoniu, se va face o croazieră pe Dunăre şi vor fi pRezentate momente cultural-artistice.

Adaugă comentariu