Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Monitorizarea stării de sănătate a cărăşenilor pe toate palierele a scos la iveală o realitate mai puţin plăcută.

Prezentarea principalilor parametri a fost făcută de către directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană, dr. Radu Albotă, care a explicat faptul că populaţia judeţului prezintă un spor negativ, dar o veste bună ar fi că „împuţinarea“ se produce mai lent decât în anii trecuţi.

„Sporul natural al populaţiei este în continuare negativ, dar cu o valoare mult mai bună, de – 1,23 la mie în anul 2014, comparativ cu -3,6 la mie în 2002. Mişcarea migratorie, mai ales migraţia internaţională, face ca, împreună cu sporul natural negativ, volumul total al populaţiei judeţului Caraş-Severin să scadă. Se poate observa o reducere a ratei brute de natalitate în ultimul an, de la 5,68 la mie la 5,44 la mie, explicabilă prin migrarea unei mari părți a populației tinere în afară, accentuată în ultimul an datorită scăderii drastice a veniturilor, se remarcă o populaţie de tip îmbătrânit, specifică zonei de vest şi este cert că judeţul Caraş-Severin este destul de slab dezvoltat economic. Cu toate acestea, nivelul constant mai mic al natalităţii în judeţul Caraş-Severin faţă de media pe ţară este influenţat de persistenţa modelului tradiţional, de structura pe vârste a populaţiei şi de modelul cultural specific unei zone de mozaic etnic şi confesional“, a adăugat dr. Albotă.

Potrivit datelor prezentate de instituţie, pe parcursul anului 2014 s-au înregistrat 3.834 decese, cu o rată brută a mortalităţii (generale) de 12,27 la mie.

„Analizând cauzele de deces în judeţul Caraş-Severin, pe ultimul deceniu se observă că pe primul loc se situează constant decesele prin boli cardiovasculare. Primul loc în grupa afecţiunilor cronice îl ocupă bolile hipertensive, urmate de cardiopatie ischemică, tumori maligne, diabet zaharat, boli cerebrovasculare, boli pulmonare cronice obstructive etc. Una dintre posibilele cauze pentru situaţia de faţă este ansamblul de factori caracterizat prin termenul tot mai des utilizat ca stres. Diferenţele între valorile înregistrate în judeţul Caraş-Severin şi cele la nivel naţional nu sunt semnificative, ele descriind acelaşi model global pentru afecţiunile respective“, a mai precizat directorul adjunct al DSP.

Analiza prezentată a scos la iveală faptul că bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de morbiditate pentru afecţiunile cronice şi prima cauză de mortalitate. Morbiditatea prin boli ale aparatului circulator reprezintă 21,76 % din cauzele de internare în spitalele generale din judeţul Caraş-Severin, în condiţiile în care ponderea cea mai mare o are Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa (50,95%).

„Sunt convins că, în ceea ce priveşte starea de sănătate a populaţiei şi acţiunile de prevenire a îmbolnăvirilor, medicii oferă sfaturi pacienţilor privind un mod de viaţă sănătos, dar vom intensifica şi noi, la nivel de instituţie, asemenea activităţi“, a precizat Albotă.

Adaugă comentariu