Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şomerii cărăşeni au învăţat să se califice pentru posturi pe care şi le-ar putea găsi în Occident.

Ce-i drept, evoluţia demografică a făcut ca populaţia judeţului nostru să fie una îmbătrânită, nici natalitatea şi nici economia nefiind în stare să întoarcă balanţa care tinde să încline spre pensionarii judeţului, unul din trei cărăşeni având această calitate. Mai mult sau mai puţin bătrân, urmaş, revoluţionar sau bolnav… Solicitările venite din partea persoanelor care nu au un loc de muncă arată că acestea preferă să se califice în meseria de îngrijitor de bătrâni la domiciliu, deşi aceasta nu se regăseşte, decât foarte rar, pe lista posturilor vacante. Însă participanţii n-au în vizor să-şi practice noua calificare în judeţ, ci peste hotare.

Cam ce vor, în general, şomerii? Vor să fie frizeri, bucătari, lucrători în comerţ sau să-şi ia o diplomă în domeniul operării calculatorului. Însă cele mai multe solicitări vin din partea celor interesaţi de acordarea îngrijirii la domiciliu, după cum ne spune Liliana Linţa, şef serviciu Formare Profesională şi Managementul Pieţei Muncii, din cadrul AJOFM Caraş-Severin.

În clipa de faţă, sunt în derulare nu mai puţin de trei stagii pentru cei interesaţi de calificarea ca îngrijitor de bătrâni la domiciliu, la care s-au înscris 63 de şomeri cărăşeni. Însă stagiile se vor încheia abia în august. Anul acesta au mai demarat cinci stagii de formare, câte unul pentru fiecare din meseriile lucrător-finisor în construcţii, lucrător comercial, inspector-referent resurse umane, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, precum şi operator introducere, validare şi prelucrare date. În total, 171 de şomeri participă la aceste cursuri, 61 dintre ei absolvind deja stagiile ce s-au încheiat între timp (lucrător în comerţ, inspector-referent resurse umane şi operator introducere, validare şi prelucrare date).

Potrivit Lilianei Linţa, datorită numărului mare de solicitări, anul acesta se are în vizor organizarea de cursuri pentru îngrijitor bătrâni la domiciliu atât la Reşiţa, cât şi la Bocşa. De asemenea, în prima parte a anului, s-au mai încheiat cinci stagii de formare, demarate anul trecut, în patru meserii: inspector resurse umane, lucrător în comerţ, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist (două stagii de formare) şi ospătar-chelner-vânzător în unităţi de alimentaţie. Acestea au fost absolvite de 85 dintre cei 86 de participanţi.

Antoniu Mocanu

1 Comment

  1. Nu ar fi asa de rau daca ar fi adevarat….nici macar ! Pe hartie, da..suntem primii !

Adaugă comentariu