Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Moldova Nouă rămâne pe prima poziţie la capitolul locuri de muncă, în vreme ce Caransebeşul este pe locul cinci.

Deşi pare greu de crezut, prima parte a acestui an a oferit şomerilor cărăşeni nu mai puţin de 2.673 de locuri de muncă, dintre care 2.505 au fost ocupate. Cu toată criza şi sărăcia judeţului, n-a fost lună în care să existe mai puţin de 200 de locuri de muncă vacante. Cel mai mic număr de posturi libere s-a înregistrat în luna ianuarie, când au fost disponibile 223 de joburi, în acel interval 169 de persoane reuşind o angajare. De atunci şi până în aprilie, numărul locurilor vacante a înregistrat creşteri de la o lună la alta.

De fapt, cel mai mare număr de posturi vacante din Caraş-Severin a fost declarat în luna păcălelilor, când agenţii economici ofereau persoanelor interesate nu mai puţin de 718 locuri de muncă. În aceeaşi lună, au reuşit să se angajeze 636 de persoane. Din aprilie, însă, piaţa forţei de muncă a început să înregistreze un declin, numărul posturilor libere disponibile reducându-se la jumătate. Astfel, în luna mai, judeţul înregistra 609 locuri locuri de muncă vacante, 578 de persoane reuşind o angajare, în vreme ce în toată luna iunie au apărut doar 367 de posturi noi.

Tot în iunie, pe posturile nou create, dar şi pe cele rămase din intervalele anterioare, au reuşit să se angajeze 378 de persoane.

În privinţa zonelor fierbinţi ale posturilor vacante, Reşiţa rămâne regina detronată la acest capitol. Pe primul loc în topul cu cele mai multe posturi disponibile figurează Moldova Nouă, cu 852 de posturi şi cu 833 de angajări, Reşiţa urmând pe un deloc onorabil loc doi, la mare distanţă, cu 539 de posturi şi cu 498 de angajări. Pe locul al treilea a urcat staţiunea Băile Herculane, cu 402 locuri de muncă şi 313 angajări, pe a patra poziţie urmând Bocşa, cu 263 de posturi şi tot atâtea angajări. Caransebeşul se situează pe locul cinci, cu 227 de posturi şi 215 angajări. Trebuie precizat faptul că numărul de locuri prezentat nu este doar din localitatea menţionată, ci din zonă, întreg judeţul fiind împărţit în zonele Anina, Băile Herculane, Bocşa, Bozovici, Caransebeş, Moldova Nouă, Oraviţa, Oţelu Roşu şi Reşiţa.

Ce-i drept, într-un judeţ ca al nostru, 2.673 de locuri de muncă în jumătate de an nu sunt chiar o nimica toată. Şi nici cele 2.505 angajări, mai ales în contextul în care, potrivit statisticilor oficiale, Caraş-Severinul a încheiat primul semestru cu 5.800 de şomeri, dintre care 2.383 fără indemnizaţie.

Antoniu Mocanu