Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipiul de pe Timiş şi Sebeş se regăseşte în actul normativ adoptat marţi de Guvern.

Executivul a adoptat ieri, prin hotărâre de guvern, actualizarea normelor metodologice de aplicare a Legii recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987. Noile reglementări introduse în normele de aplicare menționează localitățile Timișoara, Caransebeș, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu-Mureș, Cluj–Napoca şi București în care, în urma confruntărilor cu forțele de represiune, au fost ucise, rănite sau reținute persoane până la fuga lui Nicolae Ceauşescu, întrucât, conform datelor oficiale de la Procuratura Generală-Direcția Procuraturilor Militare și de la IRR, în perioada 16-22 decembrie 1989 doar în aceste localități au fost ucise persoane.

Pentru alte localități care nu se regăsesc printre cele enumerate dar în care în urma confruntărilor cu forțele de represiune au fost ucise, rănite sau reținute persoane până la fuga lui Nicolae Ceauşescu, s-a introdus o modalitate de determinare a acestora prin atestare din acte normative emise în acest sens sau documente oficiale eliberate de Parchetul General.

Titlul de Luptător cu Rol Determinant se acordă cu scopul de a scoate în evidenţă persoanele care s-au remarcat prin fapte deosebite prin care și-au pus viața în pericol, având un rol determinant și decisiv prin contribuția la declanșarea și victoria revoluției române din decembrie 1989 în localitățile menționate.

Normele de aplicare precizează, de asemenea, procedura de obținere a certificatelor pentru acordarea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant care stabileşte modalitatea de obținere a acestora, modelul certificatelor și al adeverințelor tipizate, precum şi modalitatea de contestare a soluției de respingere a cererii.

Persoanele nemulțumite și care nu au obținut noul certificat de revoluționar pot face contestație la Comisia Parlamentară, în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării soluției.