REŞIŢA – Viceprimarul Ioan Crina crede că, din cauza salariilor prea mici, forţa de muncă emigrează, iar noi rămânem cu lucrările neterminate şi pierdem banii europeni.
Potrivit edilului reşiţean, lucrările sunt întârziate iar termenele nu sunt respectate din cauză că societăţile care lucrează pe bani europeni nu au oameni, aceştia preferând să muncească pe salarii mai mari în Spania.
O serie de lucrări au demarat, cu fonduri europene, la Reşiţa şi în alte localităţi cărăşene, însă constructorii au dat bir cu fugiţii, iar autorităţile s-au trezit puse în faţa situaţiei de a da banii înapoi sau de a le continua pe propria cheltuială. Aşa se întâmplă, spre exemplu, în cazul unor lucrări la reţelele de apă şi canalizare, al celor de anvelopare a blocurilor din Centrul Civic şi altele. Potrivit declaraţiilor oficiale, situaţia este una generalizată şi cu greu remediabilă.
„Eu vă spun părerea mea personală vizavi de ceea ce se întâmplă cu firmele de construcţii, spune Ioan Crina, viceprimarul cu atribuţii de primar al Reşiţei. Ca şi forţă de muncă activă, România este acum la nivelul anului 1966. Sigur că banii ăştia europeni, investiţiile, creează locuri de muncă. Nu este încă făcut sistemul pentru ca oamenii să ajungă la un câştig apropiat de cel al celui care lucrează în Spania! Şi atunci nu au cu cine să lucreze. Caz concret: Hidroconstrucţia, lucrează în toate oraşele, nu are oameni şi nu este în stare să respecte termene. Până la urmă şi cu blocurile, nu este o lucrare de nu ştiu ce anvergură, nu e complicată, nu e nimic deosebit de făcut. Personal am discutat cu omul respectiv de cel puţin patru, cinci ori. Am rugat firmele din Reşiţa – fiindcă sunt un susţinător al lor, indiferent ce ar spune unii – să vină să lucreze aici cu el. Am înţeles că au anumite probleme, reticenţe vizavi de el, cu banii. Dar trecem printr-o asemenea perioadă şi nu este valabil numai la noi, ci în toată ţara. Cu POS 1, ce se întâmplă acum cu Hidroconstrucţia, Timişoara e la fel, Severinul, Craiova. Sunt altele mult mai întârziate. Asta e la nivel de ţară“.