REŞIŢA – Chiar dacă sunt puţin mai ieftine decât în marile oraşe, precum Timişoara sau Bucureşti, aceste trufandale sunt doar pentru poftele femeilor însărcinate sau ale celor cu dare de mână.
Toată lumea aşteaptă cireşele de mai, dar şi căpşunile autohtone care, din păcate, întârzie să apară în pieţele reşiţene. Dacă la supermarketuri încă nu au sosit preţioasele cireşe, căpşunile se vând la un preţ rezonabil, de 4,99 lei/caserola de 500 de grame. În Piaţa Reşiţa Sud însă, căpşunile de import se vindeau marţi cu 14 lei şi 13 lei/kg. Am întrebat unul din comercianţi care este ţara de provenienţă, fiindcă nu era menţionată pe preţ, apropos, unii nici nu aveau afişat preţul, trebuia întrebat vânzătorul, şi am aflat că Grecia. Sincer, la vremea asta, piaţa trebuia să fie plină cu căpşuni, să te îmbete aroma lor, iar preţul să fi scăzut deja. Dar piaţa e mai scumpă, se pare, decât supermarketurile, unde oamenii, totuşi, nu mai aşteaptă scăderile de preţ.
Alta e însă povestea cireşelor care, da, la 35 de lei/kg, ar putea salva o sarcină, un 10 lei pe o mână de cireşe nu-i o avere de la care să te zgârceşti pentru a satisface pofta unei femei gravide, mai ales comparativ cu 100 lei/kg cât sunt cireşele în capitala Banatului. Cireşe, care nici măcar nu ştii dacă nu cumva au fost artificial coapte, după ce şi-au primit stratul de zahăr şi de ceară, ca să se coacă mai repede şi să fie aspectuoase pentru vânzare, fiind de provenienţă din Italia. Vânzătoarea a şi recunoscut, dealtfel, că nu a adus multe, de teamă că nu se vând şi se strică. Chiar a intuit bine, fiindcă de când le-a scos la vânzare, foarte puţini pofticioşi au sărit pe ele: „Nu cumpără lumea, doar aşa…o mână … de poftă!“.
Iar asta, parcă ne duce cu gândul la bancul acela cu iepuraşul şi pâinişoarele mici, mici, mici…adică la replica finală: „Bine, bine, aţi adus cireşe, aveţi cireşe! Şi ce faceţi cu ele?“.