Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sau cel puţin atât spune Ioan Popa, primarul Reşiţei, că trimit acasă cetăţenii plecaţi la muncă în străinătate.

Chiar dacă în raportul privind starea urbei, primarul Ioan Popa vorbeşte despre o scădere demografică dramatică la Reşiţa, edilul spune că studiul făcut anul trecut în parteneriat cu universitatea este unul îmbucurător. Mai mult decât atât, populaţia tânără a Reşiţei ar fi în înregistrat creşteri nesperat de mari. Şi, totuşi, mulţi reşiţeni continuă să plece, fapt care până la urmă nu trebuie omis, mai ales că veniturile pe care ei le trimit înapoi, pe malurile Bârzavei au cifre ce nu pot fi neglijate.

„La studiul sociologic, încă lucrăm la finisaje, spune Ioan Popa. Vă pot oferi date din el, dar trebuie să ne întâlnim şi cu cei de la Statistică, de la Reşiţa, pentru că vă spun cinstit, dacă vreţi, ce clarificări vrem să avem cu dânşii. Am avut 58.800 de persoane intervievate direct. Pe aceste persoane avem toate datele necesare. Au mai fost însă aproximativ 10.000 de persoane ale căror date le avem de la administratorii de bloc. Şi acolo, de exemplu, n-am ştiut ce vârstă au părinţii, copiii şi unde sunt exact plecate aceste persoane, dacă sunt plecate din ţară. În afară de aceste 8.000 de persoane, mai avem 3.200 de case în care nu am găsit pe nimeni şi nici nu am putut lua date. Şi vrem să vedem cum a procedat în această situaţie Institutul Naţional de Statistică. Noi mai avem, bineînţeles, şi Serviciul de Evidenţa Populaţiei, care-i al nostru, şi despre aceste 3.200 de case putem lua date de acolo. Dar vrem să ne corelăm cu modul în care a lucrat Institutul Naţional de Statistică, pentru că nu vrem să dăm date care să aibă erori în piaţă. Ceea ce vă pot spune încurajator este următorul lucru – eu fac o prefaţă dar o s-o vedeţi în cifre – în ultimii zece ani, demografia oraşului a crescut cu 60%“, spune edilul.

De fapt, nu întreaga populaţie a urbei a crescut cu acest procent, ci doar segmentul tânăr. Analiza ultimilor zece ani arată că, pe intervalul 0-10, populaţia Reşiţei a crescut cu 60 de procente, depăşind cu mult segmentul 10-20 de ani. Primarul ne explică: „Vă spun mai clar, am studiat populaţia din cinci în cinci ani: 0-5, 5-10, 10-15… (…) Peste 10-20 de ani, cei care sunt 0-10 ani sunt cu 60% mai mulţi. Deci, în ultimii zece ani, demografia a luat o curbă inversă. E adevărat că nu suntem la nivelul decreţeilor, de unde fac şi eu parte, 48 de ani, deci născuţi în 1968, unde până acolo mai avem de urcat un pic. Am intuit această informaţie când copilul meu avea 2 ani şi mergeam cu soţia prin centru şi ni se părea că sunt mai mulţi copii. Am crezut că este ceva subiectiv, că avem noi copii şi ne uităm mai atenţi la ceilalţi. Dar chiar am luat-o în sens invers. Această informaţie a fost eronat interpretată de presa locală, care a interpretat că nu mai pleacă nimeni din oraş. Lumea pleacă din oraş, avem şi date exacte: câţi pleacă, unde pleacă, ce venituri aduc. Ăsta este un alt element important pe care o să-l dau. Vreau să vă spun că banii pe care-i aduc reşiţenii şi reşiţencele noastre în oraş se cifrează la circa 50 de milioane de euro pe an. Dacă vreţi, fondul de salarii al TMK-ului – care este unul dintre marii contribuabili în Reşiţa – este undeva la 15 milioane de euro pe an. Deci practic ce vine din Austria, din Germania în Reşiţa înseamnă trei TMK-uri astăzi, lucru care e demn de luat în considerare. Dacă mergeţi prin oraş şi vă uitaţi cu atenţie, am avut o delegaţie de la Braşov aici, cu doi oameni, au spus: este incredibil care e raportul dintre maşinile străine şi cele româneşti în Reşiţa. Mergeţi pe bulevard, uitaţi-vă prin parcare, 80-85% dintre maşini sunt străine, şi doar 10-15% dintre ele sunt Dacii“.