Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – Atât ne-a rămas în urma celei care, în 12 iunie ar fi împlinit a 85-a vară, dacă nu s-ar fi grăbit să-şi alăture glasul vrăjit în corul unei lumi pe care noi nu-l putem auzi.

Aurelia Fătu Răduţu, bănăţeanca născută şi crescută la Bocşa, a dus faima cântecului nostru fiind prima solistă profesionistă din Banat, care a cucerit auditoriul din marile săli de spectacole europene şi asiatice.

A fost. Azi, pentru cei care au cunoscut-o, n-ar trebui să mai subliniem valoarea şi originalitatea deosebite ale pieselor pe care le interpreta într-un stil propriu, inimitabil. Publicaţiile de memorialistică o evocă drept un interpret care respecta cu sfinţenie autenticitatea folclorului muzical bănăţean, care, datorită ei, mai bine zis vocii sale deosebite, a adus cântecul popular la nivelul perlelor muzicale clasice. Aceasta se datorează atât anilor de studiu la Conservator, unei exigenţe deosebite, unei munci neîntrerupte, cât şi înţelegerii depline a marilor dirijori sub bagheta cărora a cântat. Cum spuneam, cei care au cunoscut-o îşi amintesc cântecele: „Drag mi-i jocul bănăţean”, „Floare roşie ca focul”, „Joacă-mă bădiţă bine”, „Mulţi mă-ntreabă de ce cânt”, „Vino iară primăvară”, iar cei care n-au cunoscut-o îi pot asculta discurile lăsate să fie pildă doinitorilor care i-au urmat.

După cum mărturisesc foştii colegi de scenă, era neîntrecută în interpretarea doinelor bănăţene, care rostite de ea aveau căldura liedului, vigoarea poematică a brâului împletită cu undele de durere pe care pluteşte doina. Nu este de mirare că la timpul său a fost prima bănăţeancă distinsă cu titlul de Artist emerit, care după cum ea însăşi spunea este titlul cuvenit şi cucerit de folclorul bănăţean, ea nefăcând altceva decât să-l rostească în lume.

Azi, din păcate, nu-i putem adăuga nici un titlu de merit, dar am putea şi ar trebui să păstrăm cât mai mult timp Festivalul concurs „Aurelia Fătu Răduţu”, găzduit de Bocşa ei natală şi care a adus în prim plan noi valori care să-i continuie strădania de-a încânta oamenii cu vraja cântecului bănăţean. Cred că este singurul mod de a-i păstra amintirea prin cântec. Cred…

Titus Crişciu

Adaugă comentariu