Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În luna mai, în urmă cu 50 de ani, erau scrise repartiţiile pentru primele familii care s-au mutat în Govândariul nou.

Luna mai ar trebui să însemne multe pentru Reşiţa, mai ales pentru ceea ce înseamnă oraşul modern. Şi asta pentru că în luna mai, exact în urmă cu o jumătate de veac, au fost inaugurate primele blocuri ale noului cartier Govândari, de pe strada Lunca Bârzavei. Există totuşi un bloc care fusese dat în folosinţă ceva mai devreme, prin toamna lui 1963, însă acesta era fără utilităţi, oamenii fiind mutaţi acolo de urgenţă, după ce o baracă din zona Mociurului – în care locuiau mai multe familii – luase foc.

„Le-a fost tare greu pentru că au fost mutaţi acolo, în bloc, fără apă, fără încălzire, fără curent”, ne spune Gheorghe Csaki, un reşiţean de 63 de ani, stabilit din anii ’90 în Franţa, care s-a numărat, împreună cu părinţii săi, printre cei dintâi locatari ai primelor blocuri date în folosinţă în ceea ce urma să devină Govândariul nou. Aceste prime imobile, toate cu trei scări şi patru etaje, date în folosinţă în luna mai 1964, sunt blocurile situate pe Bulevardul Muncii, peste drum de Parcul Copiilor, dintre Gara de Nord şi zona Intim, dar şi cele dinspre aceeaşi arteră, de pe aleile Galaţi, Hunedoara şi Roman. În acea perioadă începea canalizarea Bârzavei, al cărui curs urma aproape drept linia pe care o are şi acum pe Valea Ţerovei, intrând în cartier prin spatele actualului Intim, până sub deal. Govândariul vechi era, pe atunci, un cartier de barăci şi se întindea dincolo de vechiul curs al Bârzavei, înspre dealul din zona Gloria, undeva între zona Intim şi Victoria. Pe locul noului Govândari era doar câmp deschis, existând diverse culturi.

Părinţii lui Gheorghe Csaki primiseră repartiţie în blocul de pe strada Lunca Bârzavei nr. 12, spre sfârşitul lunii mai, după ce la jumătatea lunii fusese întocmit un proces verbal cu dotările locuinţei.

După acele blocuri au urmat altele, tot în zonă, iar turnurile de pe Republicii au crescut undeva prin anii 65-66, fiind ridicate cu o nouă tehnologie, din „glisante”, datorită căreia, după ce se turnau fundaţiile, aparatele permiteau ridicarea foarte rapidă, în urcare, a fiecărui imobil. Reşiţeanul ne povesteşte cu nostalgie cum că locuinţele din primele blocuri au fost predate curate, ca la carte, cu tot felul de dotări, inclusiv cu perdele: „Dacă baza blocului era vopsită în verde, toate perdelele de seară erau verzi, iar dacă baza era albastră, toate perdelele erau albastre. Arătau foarte frumos. (…) Locuinţele date în folosinţă ulterior au fost pline de moloz”, iar neglijenţa cu care s-a lucrat era mai mult decât evidentă pentru noii locatari. Chiar şi aşa, este bine să ştim, atunci când trecem în promenadă pe Bulevardul Muncii, că acolo, în luna lui mai, în urmă cu 50 de ani, începea să fie locuit noul Govândari sau Lunca Bârzavei, cel mai mare şi mai populat cartier al reşedinţei judeţului.

Da, vorbim de amintirile unei luni mai din alte vremi. Poate nu e întâmplător faptul că, în niciun an, nicio altă lună nu începe cu aceeaşi zi a săptămânii ca şi luna mai.

Antoniu Mocanu

1 Comment

  1. nostalgic ce sa zic … frumos 😀 poate multi dintre noi si-ar dori asemenea amintiri 🙂 mult mai frumoase decat cele de acum si ceea ce am putea a ne aminti peste 50 de ani

Adaugă comentariu