Caraş-Severin, Romania

Până acum, potrivit declaraţiilor dr. Dorin Imbrea, purtătorul de cuvânt al DSVSA Caraş-Severin, s-au prelevat probe de sânge de la 4.030 de capete, dintr-un total de 7.539 capete de animale. În urma acestei acţiuni, şase animale au fost diagnosticate pozitiv.

„În momentul de faţă, animalele sunt reţinute în gospodăriile proprietarilor, urmând ca, în perioada imediată, să se convoce şi comisia de evaluare, care va întocmi o fişă pentru fiecare animal, şi care va da avizul pentru ridicarea cabalinelor bolnave şi transportarea lor către un abator autorizat, în vederea sacrificării. Proprietarii vor fi despăgubiţi de DSVSA, în funcţie de evaluarea fiecărui animal“, a declarat dr. Dorin Imbrea.

Acţiunile medicilor veterinari s-au desfăşurat în special în mediul rural, acolo unde numărul posesorilor de cabaline este mare. Campania face parte dintr-un program iniţiat la nivel naţional, costurile serurilor şi ale manoperei fiind suportate din bugetul de stat.

„Recoltarea de probe de sânge a cabalinelor se face gratuit, proprietarii animalelor nu plătesc nici un ban, deoarece acţiunea face parte din programul stategic privind depistarea anemiei ecvine“, a mai precizat dr. Imbrea.

Anemia infecţioasă ecvină este o boală virală care se manifestă la toţi membrii familiei Equideae, inclusiv la cai, catâri şi măgari. Acest virus are capacitatea de a infecta animalul pe viaţă, producându-i atacuri intermitente de boală (în urma cărora animalul poate muri), urmate de perioade în care acesta poate părea normal.

Roxana Nafiru