Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Înainte de a pleca la drum, aceştia trebuie să fie luaţi în evidenţa medicului veterinar şi microcipaţi.

Ordinul pentru aprobarea normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân a fost transmis în data de 8 ianuarie, pentru publicare, către Monitorul Oficial al României, anunţă Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Actul normativ va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării sale, şi stabileşte o serie de obligaţii pentru proprietarii de câini. Astfel, până la 1 martie, câinii cu stăpân vor putea circula pe teritoriul României numai însoţiţi de proprietari şi de carnetul de sănătate, care atestă identificarea şi înregistrarea animalului în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, precum şi acţiunile sanitare-veterinare efectuate.

Patrupedele se identifică şi se înregistrează cu respectarea următoarelor termene: câinii nou-născuţi cu proprietar – în maximum 90 de zile de la fătare şi înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora; câinii adulţi cu proprietar au ca termen data de 1 ianuarie 2015, negreşit înainte de vânzarea, donarea ori scoaterea în spaţii publice a acestora şi, cel târziu, înaintea vaccinării contra rabiei; câinii proveniţi din adăposturile publice – în momentul adopţiei, înainte de a părăsi adăpostul;

Înscrierea patrupedelor în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân se realizează pe loc, imediat după microcipare, odată cu eliberarea carnetului de sănătate. Pe de altă parte, câinii identificaţi înainte de data intrării în vigoare a acestui act normativ cu un microcip care nu corespunde standardelor ISO 11784 sau 11785 vor fi identificaţi, înregistraţi şi se vor emite noi carnete de sănătate, conform prezentelor norme.

Pentru înregistrarea animalelor, proprietarii vor prezenta medicilor veterinari, operatori ai Registrului de Evidenţă al Câinilor fără Stăpân, toate documentele şi informaţiile de identificare necesare. De asemenea, proprietarii de câini au obligaţia de a informa, în termen de şapte zile, medicul veterinar de liberă practică despre producerea evenimentelor referitoare la vânzarea, cumpărarea, pierderea, dispariţia, furtul, donaţia sau moartea animalului.

Roxana Bălan Nafiru

1 Comment

  1. mai bine ati microcipa vagabonzii bipezi… Stiu ca multe aspecte sunt deja scapate de sub control in tara asta…mult mai importanta ar fi evidentierea si solutionarea altor probleme: cainii fara stapan, cersetorii (ca deja te trag de maneca daca nu le dai…acusi te si plesnesc), educatia sexuala in scoli (sa nu mai fie mame de 12 ani care ajuta la umplerea pana la refuz a caselor de copii), mafii locale de conationali cu 2 „R” la inceputul cuvantului ce marcheaza etnia….si cate si mai cate.
    Incercati prin legi infime sa va „aliniati” la Europa….mai bine o lasati balta … suntem la sute de ani distanta.

Adaugă comentariu