Caraş-Severin, Romania

Deşi în comunicatul de presă remis redacţiei s-au autointitulat Partida Romilor Pro Europa „Sucursala“ Caraş-Severin, este vorba evident despre un partid politic, fără vreun reprezentant în consiliile locale, şi nu despre o bancă comercială. Aşa cum ne-au obişnuit dintotdeauna, o parte din reprezentaţii acestei formaţiuni politice au în sânge spectacolul (de orice fel) şi şefia (fie ea oriunde).

Astfel că, a avut loc o şedinţă extraordinară a partidului, ocazie cu care s-a lucrat la restabilirea ordinii, reorganizarea filialei judeţene şi s-a luat decizia excluderii lui Doru Jurj (din calitatea sa de?). Cam atât ne informează comunicatul de presă. Pentru a afla detalii am încercat iniţial să luăm legătura cu Ion Stancu, preşedintele Partidei Romilor, însă acesta a fost imposibil de găsit.

Următorul în partid este Gheorghe Manda, prim-vicepreşedinte, aşa că am vrut să aflăm de la dânsul ce s-a întâmplat. „Am lipsit motivat de la şedinţă aşa că nu vă pot spune prea multe, decât funcţia lui Doru Jurj. Şi anume aceea de vicepreşedinte al Partidei“, ne-a declarat acesta. Misterul motivului pentru care Jurj a fost exclus încă există, aşa că l-am contactat chiar pe dânsul şi l-am întrebat de ce s-a luat această decizie.

„Nu ştiu exact, eu unul nu am făcut nimic, dar Stancu mi-a făcut un bine pentru că de acum voi lucra cu adevărat în folosul romilor alături de Daniel Grebeldinger“, a spus Doru Jurj. Abia acum iţele acestei poveşti colorate începeau să se descâlcească. Asta pentru că între Grebeldinger şi Stancu războiul este deschis de mult, acesta din urmă manifestându-şi public nemulţumirile în repetate rânduri.

„Am participat la şedinţă până la un moment dat, când am fost nevoit să mă retrag deoarece aveam o întrunire cu directorul CCD Caraş-Severin. Cum am plecat, Ion Stancu a decis că nu mai sunt membru al Partidei şi m-a exclus… Asta după ce timp de cinci ani am avut tot felul de funcţii – prim-vicepreşedinte, vicepreşedinte sau secretar general. Nu mă interesează foarte tare că nu s-au respectat paşii unei excluderi, ci doar faptul că nu se face absolut nimic pentru romii din Caraş-Severin“, a mai spus Jurj.

Vizavi de situaţia creată la şedinţă, am discutat şi cu Florin David, alt vicepreşedinte judeţean şi preşedinte al filialei Oraviţa, care ne-a spus: „Am participat la întâlnire, însă am preferat să mă abţin. Asta pentru că sunt de părere că totul trebuie discutat cu atenţie şi în detaliu şi că Doru Jurj merita încă o şansă pentru că a făcut destule pentru comunitatea noastră“.

Şi până la urmă, se pare că interesele politice sunt mai importante pentru unii decât faptul că romii nu au acte, case sau ce pune pe masă…

Anca Preda

1 Comment

 1.  Având în vedere articolul mult stimatei domnişoară/doamnă Anca Preda ţinem să completăm şi să avem dreptul la replică, Partida Romilor Pro Europa este singura organizaţie reprezentativă a romilor din România conform constituţiei României, prin urmare spre o mai bună informare a opiniei publice este o organizaţie tip ONG- şi nu un partid politic, fiind o organizaţie a unei minorităţi şi reprezentată în parlamentul României participă la alegeri dacă prin acest fapt sa produs coincidenţa, cu privire la Domnul Jurj Mircea Doru pentru informarea tuturor membrilor nostri cât şi a autorităţilor centrale, judeţene şi locale pot sa vă spum motivele excluderii au fost :
  – denigrarea Partidei Romilor Pro Europa în comunităţile de romi
  – folosirea membrilor Partidei Romilor Pro Europa în folosul altei asociaţii şi personal
  – folosirea relaţiei dintre Partida Romilor Pro Europa şi autorităţile locale şi judeţene în folosul altei asociaţii
  şi nu numai, eu cred că, dacă ar da cel puţin acum dovadă de respect ( dacă mai are )fără să facă comentarii şi aducerea în continuare de prejudicii morale sau de altă natură sucursalei, şi să continue cu asociaţia respectivă să lucreze pentru că unul dintre motive este acesta de mai mult de un an dacă nu chiar doi se duce în comunităţi pentru ei şi se prezintă ca fiind de la partida romilor.
  În încheiere as vrea să mai spun că aproape toţi liderii printre doreau excluderea lui dar văd că până la urmă tot ţigani vom fi şi nu o să avem coloană verticală în aşa fel încât să ne facem mia culpa nearuncând întotdeauna vina pe alţii.

  Ps. Tot Stancu e de vină

Adaugă comentariu