Caraş-Severin, Romania

Închiderea spitalului din comuna almăjeană pare a fi cu bătaie lungă, asta pe lângă faptul că s-a făcut cu zgomot şi uşor pe sub mână. Povestea apariţiei în ultima clipă a spitalului pe lista unităţilor care îşi găseau sfârşitul la 1 aprilie este deja cunoscută, la fel cum se ştie şi despre faptul că au avut loc tot felul de manifestaţii menite să schimbe această decizie.

Lucrurile ce nu prea se ştiau până acum au fost făcute publice de către directorii DSP şi CAS în şedinţa Comisiei de Dialog Social. „Problemele de la Anina şi Bozovici nu sunt de ieri de azi, ci datează chiar şi din 2009, fiind singurele unităţi din judeţ care nu făceau faţă financiar. Am încercat să găsim soluţii împreună, însă nu au putut fi îndeplinite“, spunea directorul Casei de Sănătate Caraş-Severin, ec. Mariana Caliga.

În sprijinul acestor declaraţii vine cea a lui Dragoş Luca, directorul DSP: „Singurul primar care în vara anului trecut a venit la mine pentru că nu avea bani de salarii a fost cel de la Bozovici. Ştiu că uneori mergea să ia macaroane de la o mănăstire pentru alimentaţia bolnavilor. În plus, când a fost momentul transferului bolnavilor, din 45 nu mai puţin de 41 au fost lăsaţi acasă, iar asta spune multe“.

Spitalul nu mai există, dar CL a primit o scrisoare de intenţie de la o clinică din Capitală, care ridică multe semne de întrebare. În primul rând că se adresează oraşului Bozovici, continuă cu oraşul Victoria şi promite echipamente de la… NASA! Astfel, calitatea scrisorii de intenţie pentru iniţierea unui parteneriat public-privat înaintate Consiliului Local şi Primăriei comunei Bozovici este îndoielnică.

„Să nu uităm faptul că medicul chirurg Adrian Olariu, almăjean la origine, a dorit închirierea a trei saloane ale spitalului închis la începutul lunii trecute, dar consilierii locali au respins deocamdată această idee. De aceea spun că intenţia celor de la Bucureşti trebuie studiată de autorităţi cu foarte mare atenţie, pentru că au mai existat cazuri în ţară care au avut probleme cu această clinică, motiv pentru care eu am o mulţime de suspiciuni. Din câte am mai discutat cu colegi din ţară, acest medic nu este altceva decât un samsar“, spunea în şedinţa Comisiei de Dialog Social Nicolae Drăgan, liderul BNS Caraş-Severin. Drăgan nu a uitat nici de această dată să menţioneze faptul că în opinia sa, Bozoviciul a fost dat la „schimb“ cu Oţelu Roşu, spital aflat iniţial pe lista desfiinţărilor.

„Resping această idee. Şi pot să vă informez că am fost consultaţi în această problemă de cei de la Ministerul Sănătăţii, cărora le-am transmis că toţi primarii îşi asumă costurile acestor spitale, doar că cei de la minister nu au îmbrăţişat această variantă. Încercăm în continuare să găsim soluţii şi pentru că nu se poate face un centru de permenenţă în zonă, am solicitat secretarului de stat Raed Arafat să înfiinţeze o unitate SMURD în zona Bozovici“, a mai spus Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică.

Şi vestea bună a şi venit de la „părintele“ SMURD-ului românesc, care a promis că până la sfârşitul acestui an Caraş-Severin va avea o astfel de unitate. Ce se va întâmpla până atunci şi ce echipamente de la NASA vor aduce cei din Bucureşti la Bozovici, vom vedea…

Din dorinţa de a ne păstra obiectivitatea, nu putem face public deocamdată numele clinicii ce doreşte să investească la Bozovici, deoarece numerele de telefon lăsate pentru contact sunt „nealocate“ şi încă nu putem oferi un punct de vedere al reprezentantului acestei societăţi.

Anca Preda