Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este vorba despre o carte-album lansată luni şi marţi la Reşiţa şi Bocşa.

Sala de lectură a Bibliotecii Germane „Alexander Tietz“ din Reşiţa s-a dovedit neîncăpătoare pentru publicul venit în număr mare, luni după-amiaza, la lansarea cărţii-album „Bocşa: viziuni/Bokschan: Visionen“. Proaspăt ieşit de sub tiparul Editurii Banatul Montan din Reşiţa, volumul îi are drept coordonatori pe Gheorghe Jurma şi Erwin Josef Ţigla şi descrie oraşul Bocşa prin prisma literaturii, a artei plastice, a fotografiei, punând în plan central oamenii locurilor. „În urmă cu câţiva ani am debutat la Reşiţa cu un ciclu de volume care au în prim-plan viziunile celor mai importante localităţi din acest judeţ. Am început cu municipiul Reşiţa, am continuat cu Anina – Steierdorf, iar cel de-al treilea volum din ciclul viziunilor se referă la Bocşa, un oraş care reprezintă istorie în Banatul de munte, un oraş care prin intermediul acestor viziuni, sperăm noi, va avea şi o mai mare deschidere pentru viitorul său“, a declarat Erwin Josef Ţigla.

Pe lângă fotografiile cu caracter documentar-istoric, volumul adună scrieri în limbile română şi germană, aşa cum coordonatorii lucrării le-au descoperit în cărţi sau în revistele vremii, dar şi texte scrise special pentru acest proiect, precum şi reproduceri după diferite lucrări artistice, unele inspirate de oraşul de pe Bârzava. „Fiind vorba despre un proiect care încearcă să prezinte principalele locuri din Banatul Montan, în ipostaze din cele mai interesante artistic, şi convingătoare pentru oricare privitor, cititor sau turist, după albumele dedicate Reşiţei şi Aninei, am considerat că este potrivit să apară Bocşa pentru că acest loc are importante tradiţii culturale, industriale, tradiţii care se remarcă prin personalităţi, prin locuri cu totul deosebite. Acest album însumează texte din scriitori importanţi, scriitori ai Bocşei şi scriitori care au scris despre Bocşa, reproduceri de artă, fotografii, evocarea unor personalităţi ale Bocşei, precum pictorul şi sculptorul Tiberiu Bottlik, sculptorul Constantin Lucaci sau scriitorul Tata Oancea. În totalitate, albumul oferă ceea ce titlul exprimă: viziuni asupra acestui loc şi eu cred că deşi ne înscriem într-un pat a lui Procust, cu capitole fix delimitate în zece pagini, am reuşit să prezentăm un loc interesant, din cele mai variate unghiuri de vedere“, a declarat Gheorghe Jurma.

La eveniment a fost prezent şi primarul Bocşei, Eugen Cismăneanţu, care a declarat că din această săptămână oraşul la cârma căruia se află are o nouă carte de vizită. „Doresc în numele locuitorilor oraşului pe care îl reprezint să mulţumesc celor doi autori pentru această comoară pe care ne-au oferit-o. Sunt convins că va fi una dintre cele mai apreciate cărţi publicate vreodată despre oraşul Bocşa Este o carte de vizită şi o prezentare extraordinară a ceea ce înseamnă oraşul Bocşa. În această carte am văzut ilustrată o Bocşă adevărată, o Bocşă cu oameni din toate domeniile care au excelat în profesiile lor, o Bocşă culturală foarte bine reprezentată. Din acest motiv am cerut permisiunea celor doi autori să o folosim ca pe o carte de vizită, care să ne reprezinte de acum înainte atât în ţară cât şi peste hotare“, a explicat Eugen Cismăneanţu.

Pentru volumul dedicat Reşiţei autorii au primit, în 6 octombrie 2010, Premiul Special pentru 2009 al Filialei Timişoara al Uniunii Scriitorilor din România, iar pentru volumul dedicat Aninei autorii au primit, în data de 5 decembrie 2013, Diploma Juriului pentru publicistică pentru anul 2012 al filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România. Mai trebuie spus că aceasta este cea de-a 60-a apariţie editorială a Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi a Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa şi a apărut cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relaţii Interetnice de pe lângă Guvernul României.

Un eveniment similar de lansare a cărţii-album „Bocşa: viziuni/Bokschan: Visionen“ a avut loc marţi şi la sediul Primăriei Bocşa.

Adaugă comentariu