Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Expresia aparţine atât sindicatelor cât şi patronatelor, la prezentarea situaţiei controalelor silvice.

Subiectul a fost prezentat atât de reprezentantul Gărzii Forestiere, cât şi de şeful pazei Direcţiei Silvice Caraş-Severin în cadrul şedinţei pe luna decembrie a Comisiei de Dialog Social. Potrivit reprezentantului Gărzii, numărul total al controalelor efectuate a scăzut cu 6% la Direcția Silvică şi cu 15% la Garda Forestieră Județeană, iar acestea au fost realizate în mare parte la unităţi administrativ teritoriale care deţin păduri fără administrare, dar și la cele ale persoanelor fizice sub pază și fără pază, suprafeţele controlate fiind mult mai mari față de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Datele prezentate susţin că la Direcţie se constată o scădere cu 51% a volumului arborilor tăiați ilegal față de anul 2015 (4.179 mc în 2015 și 2149 mc în 2016). De asemenea, numărul total al inspecțiilor a scăzut cu 8% față de anul 2015 iar ca volum tăiat ilegal se constată o scădere la peste jumătate faţă de anul 2015 (2.678 mc fata de 7.274 mc). „Din totalul volumului tăiat ilegal la Direcţie, un volum de 1.229 mc nu a fost justificat prin contravenții și infracțiuni, fiind imputat personalului silvic. Aceste tăieri ilegale constatate au fost dispersate ca volum pe suprafețe mici, neexistând situații de defrișări pe suprafețele respective“, aminteşte raportul.

Referitor la datele prezentate, atât sindicalistul Nicolae Drăgan, cât şi reprezentantul patronatelor Dumitru Micu, au luat cuvântul pentru a abate puţin subiectul. „Suntem bătaia de joc a Europei. Din cauza Schweighofer nu mai are nici ţăranul, nici un sfert de Reşiţa lemne de foc. Cum poate pensionarul de la CAP să-şi cumpere un metru cub de lemne, pe care-l arde într-o lună, cu 220 de lei, la o pensie de 400 de lei? Ne-aţi arătat că aţi sancţionat oameni care nu au asigurat paza la propria pădure, proprietate personală… Bine că-i prindeţi pe-ai năcăjiţi… oameni care vor să se încălzească. Nu mai există lemn de foc pentru populaţie, pentru că aţi ajuns la concluzia că nu e o activitate rentabilă. Solicitaţi o hotărâre de Guvern pentru alocarea unei cote a producţiei pentru încălzirea populaţiei“, au subliniat cei amintiţi.

3 Comments

  1. Acuma, pun si eu, una sau mai multe intrebari:
    1 – Firma austriaca ce rade padurile si banuiesc ca le rade „legal”, cum a primit autorizarile de radere a acestora, in timp ce romanilor autohtoni si bastinasi, ca sa-si taie un copac din gradina le trebuie o gramada de aprobari?
    2 – de ce oamenii de la sate ce traiesc in romania, oameni ce nu beneficiaza de posibilitatea de a se racorda la reteaua nationala de gaze pentru a se incalzi au nevoie de alta gramada de acte pentru a-si aduce lemnele necesare, sunt opriti de politisti, jandarmi si alte forte de ordine, in timp ce austriecilor li se creaza culoar de libera trece, atat pentru camioane cat si pentru vagoane?
    3 – si ultima (pe ziua de azi): as vrea sa stiu si eu de ce „alesii” neamului lucreaza impotriva celor pe care-i reprezinta? Ca cel putin, de la Revolutie si pana acum, cam asta a fost trendul, punand tot soiul de oprelisti romanilor de rand….

  2. Zilnic trec tiruri cu copaci taiati prin oras pe langa politia rutiera si nici un control sa vada a furat sau nu… sa va fie rusine si dupaia va mai intrebati de ce nu va suportam? E simplu pentru ca nu va faceti treaba.

  3. De ce ne miram, domnilor ? Atat timp cat un ins ales cu surle si trambite, Mocioalca, propune in Parlament o lege de taiere a padurilor private, ne meritam soarta…

Adaugă comentariu