Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Conducerea ITM a făcut publice rezultatele în urma controalelor efectuate în perioada mai – octombrie.Pe parcursul a şase luni, din mai până în octombrie, inspectorii de muncă şi cei de la garda financiară, alături de poliţişti şi jandarmi, au efectuat, în judeţ, acţiuni de control în vederea depistării cazurilor de muncă fără forme legale.

Luni, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin a susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia şeful instituţiei, Ioan Jura, a anunţat şi rezultatele acţiunii de control din perioada mai sus amintită.

„La 1 mai, în Caraş-Severin, erau 64.906 contracte active, din care 61.764 – contracte active pe perioadă nedeterminată, iar 3.142, încheiate pe perioadă determinată. În iunie, în urma controalelor efectuate, se vede foarte clar că numărul contractelor active creşte la 66.719, dintre care 62.610 au fost încheiate pe perioadă nedeterminată şi 4.109 pe perioadă determinată.

În luna iulie se observă o nouă creştere a contractelor active, acestea ajungând la 66.882, din care 62.524 contracte pe perioadă nedeterminată şi 4.358 pe perioadă determinată. Situaţia se schimbă însă în luna august, când, contractele active încep să scadă la 66.709.

Din acestea, 62.299 au fost încheiate pe perioadă nedeterminată şi 4.410 pe perioadă determinată. Curba descendentă se menţine şi în septembrie, când am avut înregistrate 66.148 contracte active, din care 62.219 erau pe perioadă nedeterminată, iar 3.929 pe perioadă determinată. În octombrie contractele active au scăzut şi mai mult, ajungând la 65.291. Se vede clar că din august numărul contractelor active a început să scadă. Explicaţia mea este aceea că angajatorii s-au speriat foarte tare de controale şi crezând că nu vom mai desfăşura controale şi în lunile următoare, au anulat contractele încheiate pe perioadă determinată“, a declarat inspectorul-şef Ioan Jura.

De asemenea, în perioada mai – octombrie, la ITM Caraş-Severin au fost înregistrate un număr de 9.338 contracte de muncă noi, din care 5.154 pe perioadă nedeterminată şi 4.184 pe perioadă determinată, în timp ce, în acelaşi interval, au fost anulate 11.532 de contracte. „Îmi menţin părerea că rezultatul acestei campanii a avut un efect pozitiv, pentru că, aşa cum ştim, pentru orice contract individual de muncă, angajatorul şi salariatul plătesc impozite şi taxe la stat“, a subliniat Jura.

În perioada analizată s-a reuşit controlarea unui număr de 687 de angajatori, din care 649 au fost sancţionaţi. Potrivit declaraţiilor lui Iustin Bretcu, şef Corp Control – Relaţii de Muncă, cu această ocazie, au fost depistate 75 de persoane, care munceau fără forme legale, din care 27 erau femei. Cuantumul total al amenzilor aplicate de inspectorii ITM s-a ridicat la 1.023.300 de lei, din care 683.000 a fost date pentru „munca la negru“.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu