Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Din 2005, în fiecare an, Ziua Bibliotecarului se sărbătoreşte în România pe 23 martie. Evenimentul a fost marcat luni şi în municipiul de pe Bârzava, încă de la primele ore ale dimineţii, cu o întâlnire ce a avut loc la sediul Casei Corpului Didactic Caraş-Severin, în cadrul căreia a fost prezentat sistemul integrat de gestiune al bibliotecilor şcolare şi publice.

De aici, bibliotecarii s-au îndreptat spre sediul Bibliotecii Germane „Alexander Tietz“ pentru a participa la alte două acţiuni: prezentarea proiectelor implementate şi derulate în acest an de bibliotecarii reşiţeni, şi vernisarea unei expoziţii de biblii, din colecţia preotului reformat Makay Botond.

Şi dacă până nu demult munca de bibliotecar implica doar activitatea cu cartea, anul acesta bibliotecarii şi-au dorit să fie mai aproape de nevoile comunităţii locale. Astfel au luat naştere proiectele: „Construieşte-ţi un viitor fără droguri!“ şi „Voluntar pentru comunitatea mea“.

Primul, finalizat la începutul acestei luni, a constat într-o serie de întâlniri şi discuţii cu liceenii privind efectele negative ale consumului de droguri, dar şi într-un concurs de filmuleţe şi poveşti cu mesaje antidrog. În ceea ce priveşte cel de-al doilea proiect, acesta se află încă în derulare, iar grupurile ţintă sunt vârstnicii şi elevii ciclului gimnazial.

„La începutul lunii martie am început iniţierea vârstnicilor în tainele calculatorului, unde suntem ajutaţi de membrii Clubului de Voluntariat din Reşiţa. Pentru că ne-am dorit să facem ceva şi pentru cei mici, în fiecare sâmbătă, cu pauze în vacanţe, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, au loc meditaţii gratuite pentru elevii care doresc să participe la olimpiada de matematică. De asemenea, urmează să semnăm un parteneriat de colaborare cu Centrul de Zi Maria din municipiul de pe Bârzava, pentru ca împreună cu copiii de acolo să ne implicăm în diferite activităţi culturale“, a declarat coordonatorul proiectului, bibliotecar Marius Motoşan. Menţionăm că proiectul „Construieşte-ţi un viitor fără droguri!“ a fost implementat şi coordonat de bibliotecara Domenique Zară.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu