Caraş-Severin, Romania

Varză, brânză, viezure, barză, mânz, bulz, prânz şi criză sunt cuvinte din limba daco-geţilor, odinioară cei mai viteji şi breji dintre traci. Am putea avea vagi îndoieli la «prânz», dar ni le putem spulbera gândind că prânzul lui Burebista consta într-un bulz! Filosofii istoriei vor spune că nu-i posibil pentru că porumbul s-a inventat în America şi a venit la noi după Columb! Sfidare a gândirii! Sigur porumbul a fost exportat din Dacia în Scandinavia şi a fost dus de Eric cel Roşu în America! După export, Dacia a rămas fără ştiuleţi şi fără struguri, Burebista fiind un rege corupt, care dădea şpagă la vama dintre Dacia şi Scandinavia în singura monedă valabilă, adică strugurii!

Între Burebista şi Boc este o filiaţie directă. Pe lângă faptul că amândoi sunt ardeleni (deşi Strabon sugerează undeva că primul era ilir), amândoi sunt stârpitori. Stârpitoarea e o formă de răpitoare care termină un gen sau o specie! Burebista a stârpit viile, şi probabil porumbul.

Boc merge mai sus: stârpeşte cartoful! Acestei banale legume aproape că i s-a dublat preţul (mai exact, a crescut cu 65% în ultima lună!). Cartoful este la cel mai mare preţ de când a fost adus din Chiloa, în secolul XV, fiind folosit ca hrană pentru porci şi apoi cultivat în Paris, păzit ziua şi lăsat prădalnicilor noaptea, pentru ca lumea să prindă gustul… Vă daţi seama cât ar costa acum floarea de cartof purtată de Maria-Antoaneta la Balul Regelui din 1786?

Dar Burebista nu-i vinovat pentru cartofi, ci pentru benzină, pentru că urmaşul lui, Boc spune că preţul cartofului a crescut din cauza creşterii (cu peste 40% în ultimele două luni) a preţurilor la carburanţi. Aşa se iese din criză (pardon, din recesiune!), strugurii în bulzuri, iar alchimistul anormal Boc face cartofi din benzină! Daţi-i premiul Nobel pentru alchimie!

Prof. univ. Liviu Spătaru

Adaugă comentariu