Caraş-Severin, Romania

BERZOVIA – Împărţeala terenului pentru construirea de locuinţe pentru tineri a ajuns sub cupola palatului prefectural.

Încă din 2016, autorităţile locale aprobau acordarea de terenuri tinerilor şi tinerilor căsătoriţi, pentru construirea de locuinţe, iar anul se încheia cu depunerea a zece cereri pentru ele. Prioritatea la împărţeală urma s-o aibă numărul cererii, dar şi numărul copiilor tinerilor căsătoriţi, la urmă fiind lăsaţi cei fără copii şi necăsătoriţii. În medie, terenurile au 20 de metri front stradal şi 50 de metri lungime, adică undeva la 1.000 de metri pătraţi, iar autorităţile locale promiteau branşarea zonei la reţelele civilizaţiei (inclusiv canalizare).

Numai că, din start, parcelele n-au fost suficiente pentru a acoperi toate solicitările. Autorităţile locale întabulaseră nouă loturi în acest sens, urmând ca alte şase să primească toate avizele. Mărul Discordiei se naşte acum, pentru că gurile rele spun că beizadelele de pe listă nu-s nici căsătorite şi nici copii n-au, deci au rămas în urmă la împărţeala terenurilor de casă.

Şi aşa au apărut problemele în idilica aşezare cărăşeană. Prima dată a dispărut dosarul cu cererile. Documentele au fost ulterior refăcute. Apoi nu au fost semnate actele de atribuire a terenurilor, pe motiv că ar fi vorba, de fapt despre păşune. Zice-se că ar fi şi un contract de concesiune în acest sens, încheiat prin 2017. Şi, uite-aşa, problema a ajuns sub cupola palatului prefectural.

Întrebat dacă Instituţia Prefectului a întreprins vreun demers pentru problema de la Berzovia privind terenurile pentru tineri, subprefectul Cătălin Hogea a precizat: „Într-adevăr, ştim de problema creată la Berzovia, ştim că se doreşte să se dea terenuri pentru tineri, pentru construirea de case. Am luat la cunoştinţă micile probleme apărute şi am dispus efectuarea unor controale. Iar ce vă pot spune cu siguranţă: acele terenuri vor fi date şi problemele vor fi rezolvate în timp cât mai scurt“.

A.M.