Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – A fost replica finală a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Ionuţ Popovici, vizavi de soarta Căminului de Bătrâni din Anina. 

Problema nu e de ieri, de azi, mai ales că odată cu lăsarea frigului şi venirea zăpezilor, aceasta devine tot mai tragică, ţinând cont că cei 22 de bătrâni sunt dependenţi, majoritatea imobilizaţi la pat sau în scaun cu rotile. Deşi nu era pe ordinea de zi, în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din judeţul Caraş-Severin, miercuri s-a discutat şi această problemă, soarta bătrânilor uitaţi, parcă de lume, stârnind o oarecare îngrijorare.

Interpelat, în contextul rectificării bugetare, dacă s-au alocat bani în plus Primăriei Anina pentru Căminul de Bătrâni, Ionuţ Popovici, care a fost recent acolo, a răspuns: „Fondurile au fost cu destinaţie specială, pentru arierate şi proiecte. Deci este exclus în acest moment ca să se dea bani pentru aşa ceva. (Cât priveşte vizita la căminul de bătrâni din Anina – n.r.) gestul meu a fost unul firesc. Am făcut-o cu drag, fiindcă ştiam că este o mare problemă acolo legat de încălzirea căminului. După aceea am aflat un lucru extrem de interesant, şi-anume, că a existat o hotărâre de Consiliu Local care privea posibilitatea de concesionare a serviciilor pentru acest centru de bătrâni, fapt care s-a şi întâmplat. A existat o licitaţie publică, iar un operator a licitat şi a şi câştigat această licitaţie. Culmea e că, până în acest moment, pentru această licitaţie nu s-a semnat un contract. Mi se pare extrem de important, de aceea nu înţeleg, cred că e vorba de o ruptură, undeva, poate sunt elemente pe care nu le cunosc, deşi sunt două foarte clare: a existat o hotărâre şi o licitaţie câştigată, care nu e finalizată. Posibil ca acest operator să fi adus un plus acestui centru. Nu cunosc despre cine este vorba, dar înţeleg că ar mai avea încă trei sau patru centre pe care le gestionează. Eu n-o să mă opresc aici, o să merg în continuare, chiar în următoarea perioadă o să încerc să mai ajut cu ce pot acolo. Întotdeauna noi am susţinut faptul că putem prelua bătrânii de acolo în orice moment. Un lucru este clar, bătrânii n-o să rămână niciodată ai nimănui“.