Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Gradul de absorbţie al Caraş-Severinului este de peste 50 la sută în actualul ciclu financiar 2014 – 2020 în ceea ce priveşte Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Finanţat pe parcursul a şapte ani de către Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, acest program a fost implementat cu succes şi în judeţul nostru pe câţiva indicatori. În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Caraş-Severin, Nicolae Verindeanu, a prezentat cum a evoluat şi care este stadiul în momentul de faţă, în al cincilea an: „Până în prezent, au fost depuse prin PNDR 1304 cereri de finanţare pe diversele măsuri care au fost lansate în decursul acestor ani. Din acestea, 861 au fost declarate eligibile şi selectate la finanţare, din care au fost finanţate până în acest moment 827 de cereri ce se ridică la o valoare publică alocată de peste 57 de milioane de euro. Din această valoare, plăţi efectuate până la data de 30 septembrie 2019, se ridică la suma de peste 31,2 milioane de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie de 54 la sută din valoarea contractată. Este un lucru bun, ceea ce înseamnă că şi judeţul Caraş-Severin, ca şi alte judeţe, se încadrează în gradul de absorbţie al FEADR-ului, la nivel naţional, care este de peste 50 la sută. Numărul tinerilor care au avut curajul să acceseze finanţare prin PNDR este foarte mare, 740 de tineri au depus cereri de finanţare pe toate submăsurile“.

Tinerii cărăşeni au avut curaj şi au accesat fonduri europene, fiind contractate 465 de cereri de finanţare, totalizând o valoare publică alocată de peste 21 de milioane de euro. Este vorba atât pe măsura 6.1, cât şi pe celelalte măsuri – 6.3, 4.1.a, 4.1, 4.2. „S-au efectuat plăţi de 12 milioane de euro până în acest moment, a precizat directorul OJFIR CS. Cei mai mulţi tineri au accesat pe 6.1 şi pe 6.3, domeniile fiind exploataţii mixte, atât pe parte vegetală cât şi pe zootehnie, pomicultură, dar sunt şi câteva activităţi neagricole care au fost finanţate, cum ar fi agroturismul, agrement turistic, ateliere de reparat maşini sau foto şi video, tineri care stau la sate şi şi-au deschis societăţi comerciale ce desfăşoară activităţi de filmare şi foto la diferite evenimente în satele cărăşene“.

De asemenea, 74 de UAT-uri au depus cereri de finanațare, prin PNDR, valoarea acestor cereri de finanțare ridicându-se la suma de 36.608.249 euro. Au fost contractate 44 de cereri de finanțare cu o valoare publică de 26.105.335 euro, UAT-urile primind 12.649.752 euro. Indicatorii de infrastructură sunt concretizaţi în proiecte de reabilitări (asfaltări) de drumuri comunale, respectiv 115 km, realizarea a 8,5 km de rețea de canalizare nouă şi a 14 km de exindere rețea de canalizare.

Pentru tinerii fermieri, aşa cum a subliniat Verindeanu, suma alocată va fi mult mai mare pe viitor, însă cu toate că atât judeţul nostru cât şi România, ca stat, au propus ca suma să ajungă până la 200.000 – 250.000 de euro, nu s-a acceptat mai mult de 100.000 euro. Suma este, oricum, dublă faţă de suma alocată pe acest ciclu financiar, de aceea este o provocare ce poate să-i determine pe tineri să acceseze aceste fonduri, să aibă curaj să-şi dezvolte acele ferme mici şi mijlocii care vor fi motorul agriculturii româneşti şi europene. Dealtfel, întreaga politică a agriculturii se va axa în viitor pe ceea ce înseamnă condiţii de mediu, care pot fi mult mai uşor respectate în asemenea ferme, decât în fermele mari.

Alexandra Gorghiu

Adaugă comentariu