Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit pune la dispoziţia celor interesaţi să investească în construcţia pensiunilor şi dezvoltării activităţilor agroturistice aproximativ 186,5 milioane de euro, în perioada 17 aprilie – 16 mai.

În acest interval se deschide cea de-a şaptea sesiune pentru depunerea proiectelor finanţate din bani europeni prin Măsura 313 – „Încurajarea activităţilor turistice“.

Potrivit Ghidului Solicitantului, în cazul pensiunilor agroturistice, procentul public nerambursabil este de 85% din totalul cheltuielilor eligibile, plafonul maxim al finanţării unui proiect fiind de 100.000 de euro.

Tot de un procent public nerambursabil de 85% din totalul cheltuielilor eligibile beneficiază şi proiectele de investiţii ce vizează activităţile recreaţionale într-o limită maximă de finanţare de 200.000 euro. În ceea ce priveşte cheltuielile de promovare aferente dezvoltării şi marketing-ului serviciilor turistice rurale, costurile eligibile trebuie să se încadreze în limita a 10.000 de euro, iar în vederea creerii de site-uri web, în limita a 5.500 de euro.

În cazul pensiunilor agroturistice (construcţie nouă) solicitantul trebuie să aibă domiciliul, în momentul cererii sprijinului financiar, în locul unde realizează investiţia respectivă, iar la momentul finalizării, acesta trebuie să domicilieze permanent în locul în care s-a înfiinţat pensiunea agroturistică, fie în aceeaşi clădire, fie într-o clădire independentă. O investiţie într-o pensiune agroturistică poate îmbina activităţile agricole cu serviciile turistice în interiorul unei gospodării agricole sau ferme, astfel încât să aducă venituri suplimentare.

Roxana Bălan Nafiru