Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta pentru că unii dintre primarii localităţilor asociate în proiectul „Banatul Alpin Muntele Mic“ nu vor să dea actele necesare înregistrării juridice.

Primăriile din Caransebeş, Oțelu Roşu, Turnu Ruieni, Zăvoi şi Bolvaşnița care, împreună cu Consiliul Judeţean, discutau în urmă cu un an despre punerea bazelor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Banatul Alpin Muntele Mic“. În luna martie 2014, proiect de hotărâre referitor la constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Banatul Alpin Muntele Mic s-a modificat deoarece Primăria Oţelu Roşu a refuzat să mai facă parte din asociaţia respectivă. La finele săptămânii trecute, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean, consilierul Matei Armaş a adus în atenţia forului decizional faptul că asociaţia „Banatul Alpin Muntele Mic“ nu poate fi înregistrată pentru a avea personalitate juridică din cauză că administraţiile comunelor Zăvoi, Bolvaşniţa şi Turnu Ruieni, „nu manifestă înţelegere pentru obţinerea cazierelor fiscale“. Armaş a cerut preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, să intervină pentru a debloca situaţia. Şeful judeţului i-a spus că se va interveni, în limitele legii, şi o să se discute cu primarii comunelor respective.

Realizarea în comun a unor proiecte de dezvoltare turistică prin promovarea în plan intern şi internaţional a zonei turistice Muntele Mic, atragerea fondurilor europene, realizarea obiectivelor de utilitate publică pe întreaga zonă sau dezvoltarea echipărilor şi facilităţilor turistice şi de agrement prin extinderea pârtiilor de schi, construirea de telegondole şi dotarea cu tunuri cu zăpadă artificială erau principalele obiective ale acestei entități. Necesitatea asociaţiilor intercomunitare a fost accentuată, la momentul aprobării constituirii lor, chiar de preşedintele Consiliului Judeţean. Sorin Frunzăverde spunea la vremea respectivă că „terenurile sunt ale primăriilor, de aici importanţa asociaţiilor pentru proiectele turistice pe care vrem să le dezvoltăm. Pentru masivul Semenic şi pentru Muntele Mic avem proiecte de dezvoltare. Pe Semenic vrem punerea în valoare a zonei 12 luni pe an, iar pentru Muntele Mic vrem o pârtie care să plece de pe Nedeea până la Scorillo“.

Zona Muntele Mic – Țarcu este cuprinsă deja în Programul „Schi în România“, iar asocierea între primării şi Consiliul Județean ar facilita accesarea unor proiecte de mare anvergură. Dar pentru asta, aleşii din Zăvoi, Bolvaşniţa şi Turnu Ruieni trebuie să dea o şansă turismului şi să înţeleagă că ADI Banatul Alpin Muntele Mic este o soluție ce poate sprijini dezvoltarea montană.

3 Comments

 1. Salvati Padurile de Hotii Reply

  Nu lasati fratilor pe totii smecherii sa distruga acel loc frumos Muntele Mic– Munti Tarcu acolo este o arie protejata in care vietuiesc o gramada de plante , animale si multe altele nu distrugeti acea zona , nu va lasati manjitii de banii pentru ca smecherii vii promit ei vin numai sa distruga tot pe acolo inclusiv padurea . TREZITI-VA

  • Prietene cand ai fost ultima data in aceasta zona frumoasa de care vorbesti?
   Eu merg destul de des si iti spun ca se vaneaza in draci, se taie padurea in draci, se merge cu motocicleta/atv-ul cam peste tot. Fara o exploatare durabila zona frumoasa de care vorbesti tu s-ar putea sa mai existe pentru ca in acest moment fiecare face ce vrea. O statiune de ski cu instalatii de transport pe cablu care sa te scoata pe munte si cazarea in localitatile de la baza(Poiana Marului, Borlova etc) ar avea un impact dar impactul ar fi mic in comparatie cu a despaduri munti intregi si a impusca fiecare pe unde apuca. O dezvoltare durabila facuta pe principii solite tocmai asta ar realiza. Ar demasca faradelegile de acum si cu un impact minim asupra mediului ar asigura o dezvoltare pe termen lung a zonei. Oamenii nu ar mai taia padurea daca ar sti ca pot face mai multi bani din turism asa ca ar lasa-o in picioare.

   • Oamenii care taie pădurile sunt alţii faţă de cei care câştigă din turism. În plus o pădure defrişată aduce venituri mari şi rapide. Turismul nu. Cât timp legea nu va fi aplicată cu o mână de fier, nimic bun nu se va întâmpla. Deocamdată lăcomia învinge raţiunea.

Adaugă comentariu