Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Având în vedere starea critică a imobilului din Băile Herculane, stare despre care Jurnal CS a scris de multe ori, Ministerul Culturii și Identității Naționale ia în calcul modificarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare și pentru monumentele istorice aflate în situații litigioase.

Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN), prin Institutul Național al Patrimoniului (INP), a constatat starea gravă a unor obiective monument istoric, inclusiv Băile Neptun, existând o corespondență continuă între INP și autoritățile locale pe parcursul anilor 2017 și 2018. „Astfel, am considerat absolut necesară intervenția pentru finanțarea acestora și pentru reglementarea cadrului de finanțare din fonduri publice pentru proprietăți private. Mai mult, există un Proiect de punere în siguranță a clădirii Băile Neptun realizat de Asociația Herculane Project și însușit de Primăria Băile Herculane, care a primit aviz favorabil din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice încă din anul 2017, însă INP nu poate finanța încă obiectivul prin Programul Național de Restaurare, în lipsa Autorizației de Construire care trebuie emisă de Primăria Băile Herculane. Deși în declarațiile publice, primarul din Băile Herculane a susținut că a solicitat Ministerului Culturii și nu a primit aviz pentru demararea unor lucrări minimale, până în acest moment, acesta nu a transmis MCIN sau INP, Autorizația de Construire emisă de autoritatea locală, deși avea avizul din partea Direcției de Cultură Caraș Severin încă din anul 2017. Precizăm că imediat ce vor fi depuse la MCIN actele solicitate Primăriei de către reprezentanții instituției noastre, INP va putea demara lucrările de punere în siguranță prin Programul Național de Restaurare“, se arată într-un material al INP.

Vizavi de acest subiect, primarul staţiunii Băile Herculane, Cristian Miclău, ne-a declarat: „Chiar am primit şi eu un telefon de la Cabinetul Ministrului Culturii pentru a le trimite documentaţia. Am trimis tot ce am făcut noi, inclusiv autorizaţia de construcţie, ca să ne sprijine cumva, în regim de urgenţă, să reabilităm această clădire de patrimoniu. Noi avem inclusiv proiectul tehnic de punere în siguranţă a obiectivului. Deci, cum vin banii, începem lucrările de reabilitare“.

Au reacționat la această veste și cei de la Herculane Project, prin vocea Oanei Chirilă: „Mulțumim Ministerul Culturii și Identității Naționale! Facem un pas înainte nu doar pentru Băile Neptun, ci pentru patrimoniul cultural al României!“.

Adaugă comentariu