Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Câteva investiţii nu au putut fi demarate recent din pricina posibilului impact asupra ariilor protejate.Pentru a treia oară, consiliul ştiinţific al Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului (PNSCC) a dat un aviz nefavorabil aceluiaşi proiect.

„În urma analizării documentaţiei şi a amplasamentului în zona platoului Semenic, s-a constatat că, dacă s-ar construi acest complex turistic, ar afecta un habitat prioritar din acea zonă. Ca urmare, la finalul lunii iunie a fost emis avizul negativ pentru această construcţie. Nu se pune problema că ne-am opune dezvoltării în zona Semenic. Dar locaţia nu a fost bine aleasă, iar acel habitat prioritar poate constitui o atracţie turistică. Pe platoul Semenic sunt zone de dezvoltare durabilă unde pot fi efectuate anumite investiţii. Prin urmare, trebuie găsite soluţii alternative“, a precizat Sorin Tudorescu, directorul administraţiei PNSCC.

Şi pentru că, de-a lungul ultimelor luni au existat voci care susţineau că Agenţia de Protecţie a Mediului blochează dezvoltarea şi implementarea proiectelor din zonele care se suprapun ariilor naturale protejate, am solicitat opinia şefului instituţiei, Carmen Sorescu: „În funcţie de hotărârea Consiliului Ştiinţific al fiecărei arii naturale protejate regăsită în avizul administratorului, APM poate continua procedura de reglementare sau nu. Acest lucru nu înseamnă blocarea unor proiecte de către noi. Ne revine responsabilitatea deciziei finale pentru astfel de proiecte, dar cu obligaţia de a ţine cont de toate avizele eliberate de toţi membrii participanţi în procedurile de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, inclusiv al administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate“.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu