Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – 40 de copii reşiţeni au petrecut o săptămână de neuitat alături de membrii Clubului Montan Caransebeş.

Membrii Clubului Montan Caransebeş organizează, iarna şi vara, tabere pentru copii. Dacă în sezonul rece cei mici învaţă să schieze, în plină perioadă estivală aceştia sunt iniţiaţi în tainele alpinismului. Pe parcursul celor şapte zile de tabără, participanţii beneficiază de un program complex, cu activităţi din cele mai diverse, precum, drumeţii şi orientare montană, căţărare pe stâncă, iniţiere în tiroliană şi rapel, etc. Organizatorii pun la dispoziţia participanţilor şi un parc de aventură, cu panourile de căţărare (de viteză şi de dificultate), pânze de păianjen, butuci şi poduri suspendate, „scara piticului”, „scara uriaşului”, care îi pun în dificultate pe micuţii aventurieri.

Şahul, concursurile în piscină şi atelierele handmade sunt alte activităţi menite să-i mobilizeze pe participanţi.

Săptămâna de aventură de la poalele Muntelui Mic s-a încheiat, zilele trecute, şi pentru un grup de 40 de copii reşiţeni, majoritatea elevi ai Şcolii Nr. 7 din municipiul de pe Bârzava, însoţiţi de profesoarele Cristina Ardeleanu şi Mihaela Pral. Pe lângă jocurile specifice taberei, cei mici au făcut drumeţii şi au învăţat de la profesionişti elemente de supravieţuire montană.

În mijlocul copiilor s-a aflat şi cunoscutul alpinist Coco Galescu, preşedintele onorific al Clubului Montan Caransebeş, care ne-a declarat următoarele: „La finalul taberei, participanţii sunt mai încrezători în forţele proprii, pentru că reuşesc să-şi învingă anumite temeri. Săptămâna de aventură, aşa cum o numim noi, le dezvoltă copiilor spiritul de echipă şi de fair-play, îi determină să colaboreze, să comunice, dar şi să iubească muntele şi să respecte regulile şi normele de comportament în mijlocul naturii”.

În spatele lui Coco Galescu stă însă o echipă de profesionişti, pe care acesta se bazează mereu. Este vorba despre instructorii Răzvan Ioaniţescu, Vlad Cvasa, Mircea Gherase şi Ana-Maria Galescu şi Codruţa Precob.

Roxana Bălan Nafiru