Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Plățile efectuate deja către tinerii fermieri cărășeni depășesc 4,9 milioane de euro.

La nivelul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, de la demararea PNDR în anul 2008, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a gestionat 1.102 cereri de finanţare. Până la această dată, au fost selectate, pentru a primi finanţare nerambursabilă, 567 proiecte, cu o valoare de peste 174,5 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat primit de la OJPDRP, Măsura 112 („Instalarea tinerilor fermieri”) s-a bucurat, încă de la lansare, de un interes foarte mare. Astfel, până în acest moment, au fost depuse 572 de cereri de finanţare, fiind semnate contracte de finanţare cu 373 de tineri fermieri. Valoarea tuturor proiectelor contractate este de aproximativ 10,6 milioane de euro, iar plățile efectuate către tinerii fermieri cărășeni depășesc 4,9 milioane de euro.

Pentru Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole” OJPDRP Caraș-Severin a primit 88 cereri de finanţare, din care au fost contractate 26 de proiecte cu o valoare nerambursabilă de aproximativ 25 milioane de euro. Totodată, au fost efectuate plăţi totale, către beneficiarii acestei măsuri, de aproximativ 5,5 milioane de euro.

În cazul Măsurii 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, 49 de beneficiari au solicitat fonduri, fiind semnate până în prezent 16 contracte de finanţare cu o valoare totală nerambursabilă de 21 de milioane de euro. Aceste sume includ Schemele de Ajutor de Stat valabile doar pe parcursul anului 2008, dar şi noua Schemă N578 din anul 2010. Pentru beneficiarii Măsurii 123 au fost efectuate plăți de aproximativ 3,5 de milioane de euro.

Măsura de „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi” (312) a înregistrat 87 de cereri de finanţare depuse, fiind contractate până în prezent 24 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă de aproximativ 4,4 milioane de euro. Până în prezent, au fost efectuate plăţi în valoare de peste 1,5 milioane de euro.

Pentru „Încurajarea activităţilor turistice” (Măsura 313) au fost depuse 132 de cereri de finanţare şi au fost contractate 78 proiecte, în valoare de 19,1 milioane de euro. Pentru proiectele contractate prin această măsură au fost plătiţi aproximativ 3 milioane de euro.

Cât privește renovarea şi dezvoltarea satelor (Măsura 322), domeniu de real interes pentru administrația publică din judeţul nostru, până în acest moment au fost depuse peste 94 de cereri de finanţare. Au fost contractate 34 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 84,3 de milioane de euro, fiind plătiţi peste 48,5 milioane de euro.

La beneficiarii măsurilor amintite mai sus se adaugă un număr de 1.571 de beneficiari ai Măsurii 141, destinată fermelor de subzistență de pe raza județului Caraș-Severin, care vor primi o finanțare de aproximativ 11,8 milioane de euro.

Adaugă comentariu