Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Direcţia de Finanţe Caraş-Severin nu a reuşit, în prima jumătate a acestui an, să realizeze planul de încasări. Este vorba despre încasările din impozite pe venit şi din accize. Planul a fost trasat de ANAF, după ce, la începutul anului, am pierdut opt mari contribuabili, dar şi o serie de sedii fiscale secundare.

Astfel, cele mai recente modificări legislative din domeniul fiscal ne-au cam făcut gaură în bugetul judeţean şi aşa destul de sărac. Cele opt firme mari au fost transferate la Bucureşti, la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, iar sediile secundare, în judeţele în care sunt înregistrate sediile centrale.

Aportul lunar al celor opt contribuabili la încasările veniturilor bugetare la nivelul judeţului era de aproximativ 7.100 milioane de lei. Aşadar, pe primele şase luni ale acestui an, încasările la bugetul de stat din impozitul pe venit au scăzut în Caraş-Severin cu 20 de milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar cele din accize, cu peste un milion de lei.

„La bugetul general consolidat al judeţului, pe primul semestru din acest an, s-a înregistrat o creştere de 1,2 procente. Însă, dacă separăm lucurile, putem spune că la bugetele de şomaj, respectiv cel al asigurările sociale de sănătate s-au înregistrat scăderi“, spunea directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Caraş-Severin, Ioan Matei.

Conformacestuia , veniturile încasate în judeţul Caraş-Severin, în primul semestru al anului, inclusiv în vamă, au fost de circa 305 milioane de lei. O prioritate a Direcţiei o reprezintă recuperarea arieratelor, după cum susţine Matei. Astfel, în cele şase luni din 2011, au fost făcute 875 de popriri pentru creanţe fiscale de circa 14 milioane de lei şi s-au pus peste 70 de sechestre pe bunuri mobile şi imobile ale debitorilor.

Numai că, săraci suntem cu toţii şi numeni nu se prea înghesuie la licitaţiile organizate de cei de la Finanţe. „Când vine vorba despre recuperări lucrurile nu stau tocmai bine. Ponderea încasărilor prin executare silită fiind de 17,89%“, a mai spus directorul adjunct de la Direcţia de Finanţe.

Anca Preda

Adaugă comentariu