Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Efectivele de vânat se apropie de cifrele optime prevăzute în norme, cu mici excepţii.

Odată cu scăderea temperaturii şi cu sosirea ninsorilor, Asociaţia Judeţeneană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi a alimentat „hrănitorile” pentru diferitele specii de vânat din fondurile administrate.

„Este vorba despre furaje fibroase. Am achiziţionat peste 160 de tone de porumb şi grupele au repartizările făcute, dar marea cantitate va fi introdusă după ce se stabilizează femelele mistreţilor. Acum este perioada de împerechere şi animalele nu s-au oprit în anumite locuri. Dorinţa noastră este ca, prin introducerea calculată a hranei, să stabilizăm populaţia de mistreţi în fondurile administrate de noi, pentru că progeniturile vor fi crescute acolo unde găsesc de mâncare”, ne-a declarat Mircea Ciobanu, directorul AJVPS Caraş-Severin.

Potrivit unor studii efectuate de asociaţie, efectivele de vânat au rămas constante, pentru majoritatea speciilor, în jurul cifrei optime. „Regres s-a înregistrat doar în cazul iepurilor, poate şi din pricina transmiterii unor boli de la oaie la tineretul speciei. Din păcate, mai sunt şacali în Caraş-Severin, dar aceştia nu sunt incluşi în categoriile de vânat de la noi. Lupul a crescut exagerat ca număr, dar cota de recoltare este de patru exemplare. Este adevărat că au fost lupi ce s-au regăsit în apropierea localităţilor, dar una dintre cauze ar fi şi aceea că localnicii îşi lasă libere anumite animale, ba chiar le împiedică picioarele, şi acest lucru atrage marile răpitoare”, a mai amintit Ciobanu.

AJVPS Caraş-Severin are, în prezent, în administrare, 40 de fonduri (din cele 51 existente, mai exact jumătate din suprafaţa judeţului), ceea ce duce asociaţia reprezentativă pe un loc fruntaş la nivel naţional, cu peste 1.600 de membri vânători şi peste 5.000 de pescari.

Flavius Rotariu