Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Municipalitatea intenţionează să anuleze gratuităţile şi să introducă un sistem de reduceri substanţiale, care presupun, totuşi, achitarea unor sume de bani.

Miercuri, 20 decembrie, a fost programată şedinţa ordinară a Consiliului Local Reşiţa, în pregătirile căreia se trag ultimele sfori pentru Transport Urban Reşiţa, societate din subordinea municipalităţii. Vizavi de acest capitol, Ioan Popa, primarul Reşiţei, a făcut câteva scurte dezvăluiri, potrivit cărora nici pensionarii, nici elevii nu se vor mai bucura de facilităţile actuale, ci de reduceri substanţiale.

„În afară de proiectul de delegare a transportului public către firma noastră TUR, pregătim şi tarifele pentru 2018, în care aş vrea să fac câteva modificări faţă de situaţia actuală cu Ro-A-Tir, în care să nu mai mergem pe vechiul sistem de tichete, cu 10-15 tichete gratuite! Aş vrea să facem un discount serios de la abonamentul lunar. În cazul pensionarilor, de exemplu, de la 80 de lei, să începem de la 18-20 de lei, dar să circule absolut liber, pe orice fel de transport. Şi acelaşi lucru să-l punem în calcule şi pentru elevi. Sper să vă am alături de mine în acest demers“, preciza Ioan Popa, primarul Reşiţei, într-o recentă şedinţă cu aleşii urbei.

În prezent, în anumite condiţii, pensionarii beneficiază de un număr de 16 tichete de călătorie gratuită, valabile pe mijloacele de transport în comun, însă cei în cauză nu sunt obligaţi să achite vreo altă taxă sau abonament. Iar elevii se pot bucura de decontarea a jumătate din cheltuielile cu abonamentul. Aşadar, pensionarii care folosesc tichetele gratuite doar ca să meargă de câteva ori la cumpărături sau în vizită la rude, se vor vedea nevoiţi ori să plătească un abonament, ori să-şi cumpere bilet.

Potrivit declaraţiilor primarului, forma finală a iniţiativei ar trebui supusă votului în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Reşiţa de miercuri, 20 decembrie. Deocamdată, pe ordinea de zi a întrunirii figurează doar atribuirea directă a gestiunii serviciului de transport public local de călători. Însă nu este exclus ca tarifele şi gratuităţile sau reducerile să fie introduse în regim de urgenţă.