Caraş-Severin, Romania

Chiar când ne aşteptam să spunem că nimeni nu se mai înghesuie pentru un loc de muncă, se pare că sărăcia şi criza i-a schimbat pe cei rămaşi fără serviciu. Aproape 500 de cărăşeni, în majoritate şomeri reşiţeni, s-au adunat, vineri, 15 aprilie, în faţa Casei de Cultură „Corneliu Diaconovici“ a Sindicatelor din municipiu pentru a participa la cel mai important eveniment ocupaţional al anului: Bursa generală a locurilor de muncă. Deşi se anunţase iniţial că acţiunea are disponibile doar 100 de posturi vacante!

Indiferent de vârstă, părinţi şi copii, au fost prezenţi în încercarea de a atrage interesul şi atenţia puţinilor agenţi economici care mai au ceva locuri de muncă de oferit. Unii dintre ei, mai în vârstă, n-au mai avut răbdare ca târgul să-şi deschidă porţile şi, imediat ce organizatorii le-au dat lista cu ofertele de posturi vacante, au plecat acasă pentru a le completa cu grijă, în linişte. Neştiind însă că, în urma lor, alţii le-au luat deja locul pe care ei îl vor mai găsi doar pe hârtie…

Şi totuşi, potrivit organizatorilor Bursei generale a locurilor de muncă, deşi au fost ofertate 225 de locuri de muncă, niciunul dintre cei 471 de participanţi nu a reuşit să se angajeze imediat. Dar cei 36 de agenţi economici prezenţi (din 207 contactaţi) au selectat 120 de persoane în vederea participării la un interviu.

E drept că numărul locurilor de muncă ofertate pentru târg a crescut înainte de ziua târgului cu 125%, însă „cum Dumnezeu are firma asta 15 locuri de muncă? Ăştia au fost şi la Bursa de anul trecut! Ce, vor să spună că într-un an de zile nu şi-au mai găsit angajaţi?“, se întreba unul dintre şomerii care acuzau că ofertele firmelor nu sunt reale.

Cert este că la târg am găsit şi şomeri interesaţi de angajare, şi patroni interesaţi să-i angajeze, doar că dorinţele lor au fost oarecum paralele, pentru că au rămas fără rezultat. Totul într-o sală în care, pe unul dintre pereţi, era lipită o reclamă la cosmetice, cu pronunţate nuanţe de auriu şi roşu, purtând mesajul „Sezonul viselor împlinite“…

Tineri şi bătrâni, părinţi sau chiar bunici, care au răspuns apelului de angajare, ar putea avea o şansă din partea patronilor, dacă au fost chemaţi la interviuri.

Antoniu Mocanu