Caraş-Severin, Romania

Când Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista spitalelor care vor fi reprofilate sau desfiinţate, pe aceasta figurau, din Caraş-Severin, doar spitalele din Anina, Bocşa şi Oţelu Roşu. După proteste, dezbateri, intervenţii, pe 31 martie, acelaşi minister a făcut publică lista finală cu spitalele ce vor fi reprofilate.

Spital schimbat peste noapte

În privinţa spitalelor din Caraş-Severin, lucrurile au luat o întorsătură neobişnuită. Locul unităţii sanitare din Oţelu Roşu a fost luat de Spitalul „Dr. Iosif Olariu“ din Bozovici. Astfel, fără nici un anunţ prealabil, personalul medical de aici şi mii de suflete din Valea Almăjului s-au trezit că au rămas fără cea mai importantă, chiar vitală, instituţie din zonă.

Un spital ce oferă condiţii moderne

Oare autorităţile noastre judeţene, oare senatorii şi deputaţii care reprezintă Caraş-Severinul în Parlamentul României au spus ministrului Sănătăţii că în toţi aceşti ani nu s-a creat nici un loc de muncă în această zonă, oare au spus la Bucureşti cât de săracă e Valea Almăjului şi că bieţii oameni nu îşi pot permite să ajungă să se trateze la Reşiţa? Oare au spus că spitalul are condiţii moderne, are zeci de paturi, are cinci medici de specialitate, chimist, laborator de analize, sală de operaţii şi tot ce trebuie unei unităţi sanitare? Oare au spus cuiva câţi copiii din zonă se nasc la Spitalul din Bozovici pentru că puţinele mame care nu mergeau să nască la Anina, aici năşteau? Oare ştie cineva că medicii de acolo au muncit şi s-au gospodărit fără să deranjeze pe cineva numai pentru ca lucrurile să meargă bine? Oare nu era corect ca medicii să fie anunţaţi înainte de această decizie bizară? Oare ştiu aleşii noştri care se grăbesc să ia decizii politice că Spitalul din Bozovici, pe vremea medicului Iosif Olariu, a fost spital de frontieră, cu statut de unitate sanitară de urgenţă, datorită numărului mare de cetăţeni pe care îi deserveşte?

Ştie cineva că iarna, din zecile de cătune (cum sunt Răchita, Şumiţa, Boiniţa) oamenii îşi duc cu sania bolnavii până la drumul principal de unde îi preia Ambulanţa? Ştie cineva de câte ori au rămas, iarna, Ambulanţele blocate pe drumul dintre Bozovici şi Reşiţa? Ştie cineva că şi pentru o injecţie antitetanos medicii de familie trimiteau pacienţii tot la Spitalul din Bozovici? I-a spus vreun ales de-al nostru ministrului Sănătăţii că nu interesează pe nimeni din Valea Almăjului azilul de bătrâni pe care vor să îl facă în locul spitalului din Bozovici pentru că din pensiile bătrânilor trăiesc mii de familii din această zonă şi nimeni nu îşi duce bătrânul la azil? Nu, multe din toate astea nu se ştiu.

Ştim doar să luăm decizii de sus din birouri, ştim să închidem spitale fără să ne pese de miile de amărâţi care nu au bani să meargă nici să îşi cumpere pastile de la farmacie, dar să plătească zeci de lei numai pe drumuri (Bozovici – Reşiţa) ca să se trateze. Ştim să facem jocuri politice jucându-ne cu vieţi omeneşti fără ca cineva să se gândească la deciziile iresponsabile care se iau.

Proteste pentru spital

Sâmbătă, 2 aprilie 2011, de la ora 10, locuitorii din Valea Almăjului şi cadrele medicale de la spital vor protesta împotriva deciziei de ultimă oră a Ministerului Sănătăţii.

Nina Curiţa

Anina a pierdut totul