Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Direcţia Judeţeană pentru Cultură l-a sărbătorit pe Titus Crişciu, decanul de vârstă al publicisticii cărăşene aflat în activitate, la împlinirea frumoasei vârste de 75 de ani.

Cu zâmbetul pe buze, aşa şi-a întâmpinat miercuri oaspeţii neobositul Titus Crişciu. Autor a 14 volume, Titus Crişciu a debutat în atmosfera culturală a Reşiţei în urmă cu jumătate de veac. În 1964 a fost angajat la Cultură ca şef la Secţia Cinematografică, iar după înfiinţarea judeţului a fost promovat în funcţia de inspector. De atunci, după cum însuşi povesteşte, Titus Crişciu şi-a dedicat întreaga existenţă culturii şi scrisului.

A început prin a scrie cronici de film şi cronici dramatice, iar după un timp – portrete şi interviuri cu oameni deosebiţi, de la care a avut numai de învăţat: „Autodidact fiind, întâlnirile cu aceştia m-au bucurat de fiecare dată. Iubesc şi acum oamenii. Numai în acest an am publicat numeroase materiale, fie în presa locală, fie în cea centrală. În presa centrală am scris recent despre Ion Stendl şi academicianul Marius Sala, iar în publicaţiile din zona noastră au apărut materiale cu cinci pictori, printre care Ion Bobeică, Petru Comisarschi şi Bebe Cojocariu, care, din păcate, nu mai este printre noi. Au mai fost doi doctori deosebiţi, Octavian Apahideanu şi Iosif Secăşan, dar şi interviuri şi portrete cu numeroşi scriitori, Gheorghe Azap, Ioan Chichere, şi mulţi alţii, oameni pe care nu trebuie să-i uităm, chiar dacă o parte dintre ei nu se mai află printre noi“, a precizat Titus Crişciu.

Întrebat care este secretul tenacităţii sale, publicistul ne-a răspuns: „Am avut şansa şi norocul de a face ceea ce mi-am dorit în viaţă. De a mă bucura de oameni, de a iubi oamenii“. Iar oamenii i-au răspuns cu aceeşi monedă, pentru că galeria Direcţiei Judeţene pentru Cultură a fost plină până la refuz de cei care au ţinut să-i fie aproape la ceas aniversar. În cele două ore, în care s-a râs şi s-au ciocnit pahare în cinstea publicistului, despre Titus Crişciu s-au spus numai lucruri frumoase.

Filologul Mihai Deleanu spunea bunăoară că „dacă Titus Crişciu nu ar fi existat, el ar fi trebuit inventat“, în timp ce criticul Adrian Stepan remarca apropierea acestuia faţă de oameni. „Ridic paharul în sănătatea lui Titus. Nu pentru ce este în pahar, ci pentru Titus, care într-adevăr merită. Se începe deobicei cu ce are, însă eu voi începe cu ce nu are. Frumos nu este. Tânăr nu este. Fire lirică nu este. Nici înalt nu este. Are însă cu totul altceva. Se simte aproape de oameni şi este acela care găseşte amănuntul. Ştie să valorifice amănuntul, aflat în fiecare dintre cei de alături. Cărţile lui Titus ne scot în relief foarte mulţi eroi. Eroi nu din bătălii, ci eroi prin atitudine. Titus este perseverent, iar această calitate l-a ajutat să lase în urmă sute de file în care a profilat portrete, schiţe şi interviuri“, a spus Adrian Stepan.

Felicitări şi urări de bine i-au transmis şi Ion Vela, fostul rector al universităţii reşiţene, dr. Octavian Apahideanu, Vasile Petrica, fostul protopop al Reşiţei, poetul Octavian Doclin, criticul Gheorghe Jurma sau Dumitru Vlădulescu, directorul Teatrului de Vest. Sărbătoritul a primit şi o diplomă din partea Liubiţei Raichici, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, care s-a angajat ca, de acum înainte, să organizeze şi alte manifestări de acest gen pentru oamenii importanţi ai acestui spaţiu.

1 Comment

  1. LuxPhotoFuchs Reply

    LA MULŢI ANI TITUS! Ruşine caon.ro pentru omiterea dispariţiei dintre cei vii a altui om de litere, NICOLAE CĂTANĂ!

Adaugă comentariu