Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Locuitorii cartierului Lunca Bârzavei au ieșit hotărâți duminică la urne, prezența acestora fiind mult mai bună decât în urmă cu două săptămâni.

Cei mai matinali alegători au fost, și de această dată, pensionarii. Mulţi dintre aceştia au preferat să se prezinte la vot imediat după deschiderea secţiilor, alţii după slujba de la biserică. Spre deosebire de primul tur de scrutin și prezența tinerilor la vot a fost mai bună până la orele prânzului. Iar dacă în urmă cu două săptămâni am întâlnit și alegători nehotărâți, acum, când și opțiunile au fost mai puține, lucrurile au stat cu totul altfel. Ba mai mult, majoritatea persoanelor abordate ne-au declarat că au mers pe mâna candidatului ales întâia oară. „Am mers pe același candidat ca și în turul I. Îmi doresc ca viitorul președinte, oricare ar fi acela, să facă mai multe pentru tineri, căci ei sunt viitorul acestei țări, dar și pentru noi ceilalți, plătitorii de taxe și impozite“, ne-a declarat Viorel Căpățână, în vârstă de 52 de ani.

La fel de hotărâtă s-a prezentat la urne și Elena Grecu, o reșițeancă în vârstă de 58 de ani, care ne-a declarat că a așteptat cu nerăbdare ziua alegerilor: „Nu mi-a fost deloc greu să mă hotărăsc în privința candidatului, pentru că am făcut aceeași alegere ca şi în urmă cu două săptămâni. Cât privește așteptările pe care le am de la viitorul președinte, îmi doresc, în primul rând, ca acesta să fie un om corect și să țină cu oamenii și cu statul român. Să ducă o bună politică externă, să aibă principii corecte și să facă un lucru bine făcut“. Pentru un trai mai bun și o pensie mărită a votat și Ana Chilibon, de 62 de ani: „Am votat pentru prosperitate, pentru a avea cu toții o situație mai bună. De exemplu, eu sunt pensionară și am un venit lunar de numai 500 de lei. Am mers pe mâna aceluiași candidat, și mi-am dat hotărâtă votul“.

La una dintre secțiile amplasate în incinta Școlii Nr. 7 l-am întâlnit și pe Beniamin Giurici. Indecis, tânărul în vârstă de 18 ani a preferat să-și exprime opțiunea abia în turul al doilea. „Nu am fost prezent la vot acum două săptămâni, pentru că am preferat să văd care sunt cei doi candidați rămași. Sincer, nici aceștia nu m-au convins, însă pot spune că am ales răul cel mai mic“. De la primul tur de scrutin a lipsit și Alex Matei, de 22 de ani: „Nu am avut timp să mă prezint la alegerile trecute, însă de la acestea am spus că nu pot lipsi. Am ales un candidat care, sper eu, să ne reprezinte cu succes peste hotare și care să nu-și uite promisiunile făcute în campanie“.

Nici Simion Bădescu, un reșițean în vârstă de 55 de ani nu și-a schimbat opțiunea exprimată în data de 2 noiembrie. Bărbatul ne-a declarat că își dorește ca cel care va ajunge la Cotroceni să facă mai multe decât predecesorii săi: „Nu mi-am schimbat în nici un caz opțiunea și nici nu mi-a fost greu să mă decid, pentru că am știut că-mi doresc schimbarea. Sper ca noul președinte să facă mai mult decât au făcut ceilalți până acum“.