Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La sfârşitul anului 2013, se aflau în evidenţa Biroului pentru Imigrări Caraş – Severin 480 de cetăţeni străini din state terţe.

Aceştia beneficiază de un drept de rezidenţă, dintre care 44 străini cu rezidenţă permanentă; 68 cu rezidenţă temporară în scop de studii; 288 în scop de reîntregirea familiei (fiind membri de familie ai unor cetăţeni români); trei pentru desfăşurarea de activităţi comerciale; trei pentru desfăşurarea de activităţi religioase şi voluntariat; 30 străini pentru angajare în muncă şi 17 străini cu rezidenţă temporară în alte scopuri. Pe cetăţenii, majoritatea străinilor o reprezintă cetăţenii sârbi (150) , urmaţi de cetăţenii moldoveni (138) şi cei din SUA (38), iar restul alte cetăţenii.

De asemenea, în evidenţa Biroului pentru Imigrări Caraş – Severin figurează un număr de 683 cetăţeni ai Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene. Majoritatea cetăţenilor Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene o reprezintă cetăţenii germani (144), urmaţi de cetăţenii bulgari (116) şi cei italieni (100).

În anul 2013 au fost înregistrate şi avizate un număr de 25 invitaţii, făcute de persoane fizice/juridice pentru străini din state cu potenţial migrator. Dintre acestea, 14 invitaţii au fost făcute în scop de vizită şi 11 invitaţii în scop de afaceri, cetăţenii străini invitaţi provenind din China (5) , Maroc (5), India (4), Pakistan (4), Egipt (3) Algeria, Nigeria , Siria şi Tunisia câte (1). Au fost eliberate un număr de 8 autorizaţii de muncă pentru străini din alte state terţe, la solicitarea unor angajatori (societăţi comerciale) cu sediul în judeţul Caraş – Severin. În anul 2013 a fost aprobată prelungirea dreptului de şedere şi emiterea unui număr de 136 permise de şedere temporară şi opt permise de şedere pe termen lung.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu