Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – În cadrul campaniei naţionale de informare privind siguranţa în şcoli „10 pentru siguranţă“, mai mulţi elevi reşiţeni au participat la o acţiune interactivă având ca tematică traficul de persoane. Campania derulată în această perioadă la nivel naţional de către Ministerul Afacerilor Interne a fost iniţiată în urma cazului Caracal, care a stârnit atâta indignare în ţară şi în străinătate.

Miercuri dimineaţă, elevi de la Colegiul Tehnic Reşiţa, Colegiul Economic al Banatului Montan şi Colegiul Naţional Traian Lalescu au participat, pe rând, la o acţiune desfăşurată în colaborare cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timişoara, Instituţia Prefectului şi Librăria Semn de Carte, care a găzduit acţiunea. Din partea Instituţiei Prefectului, Ramona Jula a precizat: „S-a constituit un grup de lucru pentru siguranţa copiilor, din acest grup de lucru făcând parte mai multe instituţii: Inspectoratul de Poliţie, Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratul penttru Situaţii de Urgenţă, Centrul de Prevenire Antidrog, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi Poliţia de Frontieră, care fac activităţi de prevenire în rândul elevilor“.

Inspectorul de specialitate din cadrul ANITP – Centrul Regional Timişoara, Ana Maria Cordun, le-a vorbit elevilor despre traficul de persoane, explicându-le care sunt caracteristicile fenomenului, cum anume sunt traficanţii, victimele şi cine este gardianul absent, adică acele persoane care văd ce se întâmplă şi întorc spatele, deşi ar putea să se implice şi să-şi ajute semenii: „Chiar dacă nu ştim clar că e vorba de un caz de trafic de persoane în cazul Caracal, a specificat aceasta, a fost doar o supoziţie care s-a vehiculat, nu ştim încă, însă ceea ce tot le spun elevilor, este că, într-adevăr, trebuie să avem grijă cu cine urcăm în maşină şi că nu e în regulă să facem autostopul. În ultimii trei ani noi am avut doar 1 la sută asemenea cazuri de răpiri. Cazurile de răpiri sunt foarte puţine la noi, fiindcă traficanţii de persoane au alte metode de a-şi racola victimele, încearcă să le cunoască, să le afle slăbiciunile şi să pornească de la aceste slăbiciuni pentru a le atrage. În ultima vreme se foloseşte foarte mult metoda «lover boy», în special atunci când vorbim de fete tinere. Aceşti «lover boys» profită de inocenţa şi, poate, de lipsa de informaţie a fetelor sau, poate, de conflictele cu părinţii, când fetele pot să plece de acasă, chiar dacă după aceea le pare rău sau au tot felul de dorinţe materiale, cum ar fi telefoane performante sau haine mai scumpe. Traficanţii le răspund acestor nevoi şi astfel le cumpără pe fetele mai vulnerabile“.

Specialistul ANITP a recurs la filmuleţe cu cazuri reale, discuţii şi jocuri pentru a-i provoca pe elevi să interacţioneze, aceştia dovedindu-se interesaţi de subiect, cu atât mai mult cu cât erau la curent cu evoluţia cazului de la Caracal, conştienţi că ceea ce s-a înâmplat acolo s-ar putea repeta oricând, oriunde.

Alexandra Gorghiu

Adaugă comentariu