Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Organele de control au aplicat amenzi de zeci de mii de lei pentru neregulile constatate.La finalul lunii trecute a fost organizată o acţiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind conformitatea, modul de comercializare şi modul de etichetare a produselor alimentare tradiţionale şi a produselor alimentare cu indicaţie geografică, cu denumire de origine.

Controlul tematic s-a desfăşurat la nouă operatori economici din judeţ, fiind depistate abateri la opt dintre aceştia. Au fost întocmite un proces verbal de constatare şi opt de constatare a contravenţiei prin care s-au aplicat şase amenzi în valoare totală de 23.000 de lei şi două avertismente.

Un operator economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum total de 1.000 de lei pentru că la data şi ora controlului nu indica preţurile în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit. Patru operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei pentru că expuneau la comercializare produse care aveau pe etichetă termenul de „tradiţional“, iar în urma verificării pe site-ul MADR s-a constatat că nu erau înregistrate ca produse tradiţionale, motiv pentru care au fost sancţionaţi.

Un operator economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum total de 2.000 de lei pentru că la data şi ora controlului expunea la comercializare 1,5 kg cârnaţi tradiţionali cu termenul de valabilitate depăşit, dispunându-se în acelaşi timp oprirea definitivă de la comercializare a produsului. Un alt patron a fost sancţionat contravenţional cu avertisment pentru că la data şi ora controlului avea în depozit slănină afumată preambalată în cantitate de două kilograme fără a avea trecut pe etichetă cantitatea netă. Un operator economic a fost sancţionat contravenţional cu avertisment pentru că la data şi ora controlului nu afişa denumirea firmei.

Unităţile de fabricare a produselor de morărit, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare precum şi unităţi de depozitare pentru produse alimentare, seminţe, legume şi fructe au fost verificate de inspectorii sanitari-veterinari în ultima săptămână din luna octombrie. În judeţ, pentru încălcările normelor au fost aplicate amenzi în sumă de 40.000 de lei, pentru funcţionare fără înregistrare.

Au fost prelevate probe, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

Flavius Rotariu